Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Renault en Nissan bundelen inkopen

Datum nieuwsfeit: 13-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
AutoRai

13-3-2001

Renault en Nissan bundelen inkopen

Voortvloeiend uit de alliantie van Renault en Nissan gaan de beide merken vanaf april dit jaar gezamenlijk inkopen. Dit moet een besparing van 5 procent opleveren op een totaal van 50 miljard dollar.

In het kader van de Alliantie zijn Renault en Nissan van plan een gemeenschappelijke inkooporganisatie te gaan opzetten. Vergeleken met het huidige systeem kan een dergelijke gemeenschappelijke organisatie zorgen voor extra bezuinigingen. Zo kan er bijvoorbeeld 5% worden bezuinigd op de gemeenschappelijke projecten van Platform C. Na overleg met de personeelsverenigingen zal de firma Renault Nissan Purchasing Organization, die in gelijke delen in handen is van Renault en Nissan, in april 2001 definitief worden gestart. Deze eerste gezamenlijke organisatie van de Alliantie zou in eerste instantie 30% van de jaarlijkse algemene inkoop van Renault en Nissan moeten beslaan. Op basis van verwachte prestaties zou de organisatie uiteindelijk 70% van de inkoop van Renault en Nissan moeten verzorgen.

Het werkgebied van de firma Renault Nissan Purchasing Organization zal zich bij de start bezighouden met 17 zogenaamde inkoopfamilies op het gebied van onderdelen voor aandrijfgroepen en autos, grondstoffen en services. Deze aankopen vertegenwoordigen ongeveer 30% van de globale jaarlijkse inkoop van Renault en Nissan, ofwel 14,5 miljard dollar. De gecombineerde inkoop van Renault en Nissan wereldwijd bedraagt momenteel 50 miljard dollar.

De nieuwe gemeenschappelijke organisatie zal werkzaam zijn in Europa, in Japan en in de Verenigde Staten. Het personeel zal afkomstig zijn van beide ondernemingen. Jean-Baptiste Duzan, Directeur Inkoop bij Renault, wordt tot Directeur (Chairman en Managing Director) van de nieuwe organisatie benoemd. Itaru Koeda, Directeur Inkoop bij Nissan, zal worden benoemd tot Adjunct Directeur (Vice Chairman). Hiroto Saikawa, Algemeen Directeur Inkoopbeleid bij Nissan zal worden benoemd tot Algemeen Directeur (Executive General Manager) van de nieuwe organisatie.

De activiteiten zullen worden ingedeeld in drie afdelingen die ieder onder de verantwoordelijkheid van een Algemeen Directeur (General Manager) komen te vallen: de inkoop van mechanische onderdelen, de inkoop van onderdelen voor autos en de aankoop van services en grondstoffen.

De drie Algemeen Directeuren krijgen de hulp van 17 Global Supplier Account Managers of GSAM en hun 17 assistenten. Voor ieder werkgebied geldt dat als de Manager in Parijs zit, zijn assistent gestationeerd is in Tokio en vice versa. De directeuren en hun assistenten zullen zich bezighouden met een specifieke inkoopfamilie. Binnen hun afdeling zijn ze verantwoordelijk voor het inkoopbeleid, de keuze van de leveranciers en het behalen van doelstellingen met betrekking tot kwaliteit, kosten en levertermijnen van beide ondernemingen.

De firma Renault Nissan Purchasing Organization moet met de algemene leveranciers aanzienlijke schaalvergrotingen zien te bereiken die moeten voortvloeien uit grotere inkoopvolumes en snellere besluitvorming. Dankzij deze unieke organisatie zouden Renault en Nissan betere resultaten kunnen bereiken door op één en dezelfde manier te werken met alle leveranciers ter wereld. Bovendien kunnen Renault en Nissan elkaar helpen bij het invoeren van betere inkoopmethodes in het kader van hun kostenbesparingsbeleid en van de kwaliteits- en levertermijnverbetering door de standaardisering van de onderdelen te versnellen, wat uiteindelijk kan uitmonden in nog meer schaalvergrotingen.

De firma Renault Nissan Purchasing Organization legt verantwoording over haar inkoopbeleid af aan beide Afdelingen Inkoop van Renault en Nissan. De prestaties van de nieuwe organisatie zullen regelmatig worden geëvalueerd door het Global Alliance Committee (Algemene Bestuur van de Alliantie).

Bij de start zullen er maximaal 100 personen werkzaam zijn bij de gemeenschappelijke organisatie. De medewerkers zullen afkomstig zijn van de huidige Afdelingen Inkoop van Renault en Nissan. De wereldwijde bezetting voor de inkoop zal ongewijzigd blijven na de invoer van dit project.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie