Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: tijdelijke tekort aan bloedplaatjes aanvullen

Datum nieuwsfeit: 13-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamUvA Agenda
Titel Megakaryote formation in vitro. To expand and explore
Datum dinsdag 13-03-2001
Tijd 12:00 uur

Promovendus mw. S. van den Oudenrijn

Promotor prof. dr. A.E.G.Kr. von dem Borne
Onder invloed van hormonen kunnen stamcellen in het beenmerg rijpen tot verschillende typen bloedcellen. Het hormoon trombopoietine (Tpo) zorgt voor differentiatie van de stamcel tot een grote beenmergcel (megakaryocyt), waaruit zich bloedplaatjes (betrokken bij bloedstolling) ontwikkelen. De behandeling van kanker met hoge doses chemotherapie kan de aanmaak van bloedcellen tijdelijk verstoren, waardoor onder andere het risico op inwendige bloedingen toeneemt. Transfusie met buiten het lichaam opgekweekte megakaryocyten van de patiënt zou het tijdelijke tekort aan bloedplaatjes snel en veilig kunnen aanvullen. Van den Oudenrijn ging na onder welke voorwaarden dat zou moeten gebeuren. Tevens werd een door haar opgezet kweeksysteem gebruikt om te onderzoeken wat de achterliggende oorzaak is van het tekort aan bloedplaatjes bij verschillende groepen patiënten.

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 1, 2 en 5, halte Spui.

Toegang

Vrij

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie