Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vervoersverbod voor MKZ-gevoelige dieren

Datum nieuwsfeit: 13-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Persberichten / Dossier MKZ

Vervoersverbod voor MKZ-gevoelige dieren

13 maart 2001 - In afwachting tracering van importen uit Frankrijk

In verband met de uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ) op een rundveebedrijf in Frankrijk is vanaf vandaag 13.00 uur het vervoer van runderen, varkens en geiten in Nederland verboden. Voor schapen gold zo´n verbod al. Het verbod blijft in ieder geval van kracht tot de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) heeft kunnen vaststellen hoeveel voor MKZ gevoelige dieren er recentelijk vanuit Frankrijk in Nederland zijn ingevoerd en waar deze dieren zich bevinden. Het zogeheten 1-op-1 transport (van boerderij naar boerderij of van boerderij naar slachterij) van runderen, varkens en geiten is dus tot nader order niet meer toegestaan. Minister Brinkhorst van LNV heeft tot deze maatregel besloten om te voorkomen dat de ziekte naar Nederland overslaat.

Voor het zeer besmettelijke, maar voor de mens ongevaarlijke MKZ zijn zogeheten evenhoevige dieren gevoelig: runderen, schapen, geiten en varkens, maar ook wilde zwijnen, herten, reeen en een aantal dierentuindieren.
Sinds donderdag 8 maart jl. mogen geen MKZ-gevoelige dieren meer uit Frankrijk worden ingevoerd. Voor die datum was dat nog wel mogelijk. In Frankrijk bestaat al enige tijd de verdenking van MKZ. Het is dan ook volstrekt onduidelijk of de ziekte beperkt zal blijven tot het rundveebedrijf in Mayenne in noordwest-Frankrijk, waar zij nu is geconstateerd. Op 600 meter afstand van dit bedrijf bevindt zich een schapenhouderij die reeds onder controle stond omdat er in februari jl. Britse schapen waren aangekomen.

De tracering van uit Frankrijk geimporteerde evenhoevigen gaat terug tot 24 januari jl. Die datum is in verband met de incubatietijd van MKZ ook gehanteerd voor uit het Verenigd Koninkrijk afkomstige dieren. De AID en de politie zullen streng controleren op de naleving van het vervoersverbod voor MKZ-gevoelige dieren. Transporten die voor 13.00 uur zijn begonnen zullen zo snel mogelijk naar de plaats van bestemming worden geleid.

Persreageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie