Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Omzet detailhandel stijgt in januari 2001 met 8 procent

Datum nieuwsfeit: 13-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Omzet detailhandel stijgt in januari 8%

In de eerste maand van 2001 is de omzet van de detailhandel 8% hoger uitgekomen dan in januari vorig jaar. Uit voorlopige cijfers van het CBS blijkt dat bij de winkels in voedingsmiddelen de omzet met 8,4% is toegenomen. Bij de winkels in non-foodartikelen ligt de omzet 7,4% hoger. Deze flinke omzetstijging hangt deels samen met de gunstiger samenstelling van de koopdagen in januari. In vergelijking met januari vorig jaar liggen de prijzen in de winkel gemiddeld 3,3% hoger. Voor een deel vloeit de prijsstijging voort uit de verhoging in januari van het algemene BTW-tarief van 17,5% naar 19%. Geschoond voor de gestegen prijzen ligt de omzet bij de detailhandel 4,6% boven die van januari 2000.

Consument koopt voor ruim 12 miljard gulden
In de bijna 100 000 winkels die Nederland telt, is in januari voor 12,3 miljard gulden (5,5 miljard euro) verkocht. Dit is iets meer dan 1800 gulden (825 euro) per huishouden. Bijna tweederde hiervan is uitgegeven in de non-food sector van de detailhandel.

Flinke omzetgroei bij drogisterijen en bovenkledingwinkels Bij de drogisterijen (+10,6%) en de bovenkledingwinkels (+11,1%) is in januari de omzet flink toegenomen in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Onder de gemiddelde omzetgroei bleven vooral de doe-het-zelfwinkels (+4,5%) en de winkels in huishoudelijke artikelen (+4,7%). Het laatste winkeltype bleef ook in 2000 achter bij de gemiddelde omzettoename in de detailhandel.

Omzet supermarkten en speciaalzaken gegroeid
De supermarkten hebben in januari de omzet flink zien groeien. In vergelijking met vorig jaar januari is er 9,2% meer omgezet. De speciaalzaken zoals de slagers en de groentehandel hebben de omzet in deze periode met 5,4% zien toenemen. Het prijsniveau bij de winkels in voedingsmiddelen was in januari 3,7% hoger dan in januari vorig jaar. Uit prijsmetingen van het CBS is gebleken dat ook voedingsmiddelen die onder het lage BTW-tarief vallen, de laatste maanden relatief sterk in prijs zijn gestegen. Begin 2000 daalden deze prijzen juist door de toen optredende scherpe prijsconcurrentie tussen de supermarktketens. Geschoond voor de gestegen prijzen is de omzet in de voedingsmiddelensector toegenomen met 4,5%.

Technische toelichting
De totale detailhandelsomzet omvat zowel de door winkels (food en non-food) behaalde omzet als de omzet van de postorderbedrijven en de ambulante handel. De hier gepresenteerde uitkomsten hebben een voorlopig karakter. Tenzij anders vermeld hebben de ontwikkelingen betrekking op dezelfde periode van het jaar daarvoor. Bij de beoordeling van de maandelijkse omzetverandering dient rekening te worden gehouden met het verschil in verkoopdagen. Zo heeft januari 2001 een dinsdag en een woensdag meer, maar een zondag minder dan januari 2000.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie