Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politie Limburg-Noord pakt bromfietsdiefstal preventief aan

Datum nieuwsfeit: 13-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Politiebericht Limburg-Noord: Venlo 13-03-2001 Mediabericht 13 maart (10.00 uur)

Politie pakt bromfietsdiefstal preventief aan

Eigenaren worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid

VENLO - De politie Limburg-Noord heeft de strijd aangebonden met bromfietsdiefstallen. Met controles wil zij eigenaren van bromfietsen aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Bij de controles worden identiteit van de vervoermiddelen en de berijder gecontroleerd en er wordt informatie gegeven over het nieuwe beveiligingssysteem Datatag en waar dat kan worden aangebracht. Dit nieuwe en onzichtbaar aan te brengen systeem van identificatie van bromfietsen en scooters is een perfect hulpmiddel in de strijd tegen diefstal en heling. Dit systeem wordt geregistreerd bij het centrum voor voertuigtechniek in het Tag Registratie Systeem en kan bij controles op straat door elke politiefunctionaris direct opgevraagd worden via de meldkamer.

Bromfietsdiefstallen staan niet op zichzelf. Vaak gaan diefstallen van bromfietsen en scooters gepaard met andere vormen van criminaliteit en overlast. De openbare orde en veiligheid op straat zijn hierbij aan de orde, maar ook overlast rond hangplekken voor de jeugd en de veiligheid in het verkeer hangt nauw samen met het gedrag van bromfietsberijders. Uit de praktijk blijkt dat straatrovers en geweldplegers nogal eens gebruik maken van bromscooters om snel te kunnen handelen en verdwijnen.

Preventie en repressie
Het landelijk SCOOT-TAG-project wordt in de politieregio Limburg-Noord gecoördineerd door het regionale autoteam. Dit team houdt zich bezig met onderzoek naar voertuigcriminaliteit. De medewerkers ontwikkelen activiteiten op het gebied van preventie, maar ook initiëren zij repressieve acties en ondersteunen de collegas op straat hierbij. De Raad van Hoofdcommissarissen staat achter dit project en het parket van justitie in Roermond is uitvoerig geïnformeerd over de actie van de politie. Hiermee wordt beoogd dat verdachten adequaat aangepakt kunnen worden en gestolen brommers en scooters teruggebracht kunnen worden bij hun rechtmatige eigenaren.

Diefstalpreventie

Wanneer de eigenaar van een bromfiets zijn vervoermiddel laat voorzien van een Datatag, wordt deze tegelijkertijd opgenomen in het landelijke bestand. Deze nieuwe registratiemethode maakt het bromfietsdieven moeilijk, zoniet onmogelijk om het door hen weggenomen vervoermiddel aan de man te brengen. Bij een controle wordt de identiteit van het voertuig direct duidelijk en een inbeslagname van de gestolen bromfiets is het gevolg. Het systeem bestaat uit een drietal niet te verwijderen zogenaamde tags die op het vervoermiddel worden aangebracht. Door middel van etsing worden unieke nummers op alle kuiponderdelen aangebracht. Als derde beveiligingsstap wordt een codenummer op het voertuig aangebracht, dat slechts met behulp van blacklight is te vinden en met een speciale vergrootlamp te lezen is. Enkele hologramstickers tenslotte waarschuwen de potentiële dief dat de brommer is beveiligd. Bij een politiecontrole kan de agent met behulp van een scanner de brommer lezen en controleren in het landelijke bestand.Bij alle politiebureaus in de regio Limburg-Noord en bij elke gecertificeerde dealer kan informatie worden gegeven over deze vorm van beveiliging. Ook kan de politie adressen geven van dealers die bevoegd zijn om het systeem in te bouwen.

Registratie

Uit regionale politiecijfers van diefstal van bromfietsen blijkt dat in 1998 446 bromfietsen en scooters werden gestolen. In dat jaar werden 29 verdachten van diefstal aangehouden. In 1999 kreeg de politie 550 aangiften van bromfietsdiefstal, terwijl er 41 verdachten werden aangehouden. In 2000 zijn dat tot 1 september 269 diefstallen en 21 aangehouden verdachten. Diefstalpreventie voor scooters en bromfietsen is tot voor kort een braakliggend terrein. De verschillende sloten en beveiligingen zijn vaak niet doelmatig of nogal kostbaar en dus niet effectief. Kentekenplicht voor tweewielers is uitgesteld tot medio 2002 en kan dus tot die tijd voor dit probleem geen oplossing bieden.

Leefbaarheid en veiligheid

De controles door de politie Limburg-Noord richten zich op de technische staat van bromfietsen en scooters. Gelet wordt op geluidsoverlast die de brommers veroorzaken maar ook de verkeersveiligheid in het algemeen is een item. Het vermogen van de bromfiets of -scooter en de helmplicht als veiligheid van de berijders maakt onderdeel uit van de controles. Het bevorderen van leefbaarheid in woonwijken door het tegen gaan van overlast, veroorzaakt door voornamelijk jeugdige berijders van brommers en scooters is een aandachtspunt voor de politie.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie