Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: medische oorzaak klachten Cambodja-veteranen

Datum nieuwsfeit: 13-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten

Katholieke Universiteit Nijmegen

Medische oorzaak klachten Cambodja-veteranen blijft onduidelijk

Voor de klachten van Nederlandse militairen na hun terugkeer uit Cambodja is zes tot zeven jaar na dato bij het merendeel geen medische verklaring meer te vinden. Dit constateert Patricia Soetekouw, internist in opleiding bij het Universitair Medisch Centrum St Radboud in haar proefschrift Symptomatic Cambodia veterans: Somatic aspects, waarop zij 13 maart a.s. aan de Katholieke Universiteit Nijmegen promoveert.

Vredesmissie
In 1992 en 1993 hebben ruim 2600 Nederlandse militairen in Cambodja deelgenomen aan de vredesmissie UNTAC (United Nations Authority for Cambodja). Na terugkomst uit Cambodja bleek dat een aantal van hen lichamelijk onverklaarde klachten had. De klachten betroffen vooral moeheid, concentratieproblemen, geheugenverlies en slaapstoornissen. Uit onderzoek van Soetekouw dat vier jaar na de uitzending begon, werd duidelijk dat in totaal zeventien procent van de uitgezonden militairen nog ernstige klachten had. Om hiervoor een medische verklaring te vinden deed zij bij deze groep onder andere neurologisch, microbiologisch en immunologisch onderzoek. Een medische oorzaak van hun klachten werd bij het merendeel echter niet gevonden. Soetekouw kan niet uitsluiten dat er een verband bestaat tussen het ontstaan van de klachten en het gebruik van het antimalariamiddel mefloquine tijdens de uitzending of de toediening van meerdere vaccinaties, voorafgaand aan de uitzending. Ook is het mogelijk dat bij een aantal veteranen destijds een infectie de aanleiding van de klachten is geweest. Dit is nu echter niet meer aan te tonen.

Nulmeting
Niet alleen Cambodja-veteranen, maar ook een deel van de Nederlandse militairen, die uitgezonden waren naar Bosnië en Rwanda en van de Britse en Amerikaanse militairen, die deelnamen aan de Golfoorlog, kwam terug met ernstige lichamelijke klachten. Soetekouw zegt in haar proefschrift dat we er rekening mee moeten houden dat dit ook bij toekomstige vredesmissies en oorlogen het geval zal zijn. Eén van haar aanbevelingen is, dat er voorafgaand aan een missie of oorlog bij de militairen een nulmeting wordt verricht, waarbij vaccinaties, medicijngebruik en bepaalde medische parameters goed vastgelegd worden. Tijdens en na de missie moet dan vervolgonderzoek plaatsvinden, zodat eventuele veranderingen in de medische toestand van de militairen zichtbaar worden. Het Ministerie van Defensie heeft deze aanbeveling overgenomen bij de militairen, die nu uitgezonden zijn naar Eritrea. Later dit jaar hoopt mevrouw M. de Vries in Nijmegen te promoveren op de psychosociale aspecten van de klachten van Cambodja-veteranen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie