Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie P.H.M. Halkes faculteit Letteren Leiden

Datum nieuwsfeit: 14-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

woensdag 14 maart 14.15 uur

promotie P.H.M. Halkes
faculteit Letteren

titel Aspiring to the landscape. Investigations into the meaning of nature in works by Wanda Koop, Stephen Hutchings, Susan Feindel and Eleanor Bond.

promotor prof.dr. E. van Alphen
Halkes geeft een interpretatie van de schilderijen van de hedendaagse kunstenaars Wanda Koop, Stephen Hutchings, Susan Feindel en Eleanor Bond. Hoewel de schilderen sterk variëren in stijl en iconografie, zetten ze de beschouwer wel aan tot het denken over de verstoorde verhouding tussen de mensheid en de natuur. In een inleidend hoofdstuk bespreekt Halkes het Panorama Mesdag in Den Haag. De analyse van dit historische panorama werpt een licht op kwesties die Halkes verderop in het boek bespreekt. Het grote, cirkelvormige panorama dat het vissersdorp en de haven van Scheveningen verbeeldt, vormt een icoon van een geïdealiseerde wereld van perfecte harmonie tussen natuur en cultuur. Halkes beschouwt het Panorama Mesdag als een ambitieuze poging om vast te houden aan de illusie van een visie op basis van een oog zonder lichaam. Deze visie was in 1880 al lang ondermijnd door de resultaten van de optische technologie. Het schilderij erkent impliciet dat deze 'realistische' harmonieuze wereld in werkelijkheid een gedateerde fictie is.


(*) Nadere inlichtingen geneeskundige promoties:
Bureau Voorlichting LUMC, tel. 071-5268005


Meer informatie: mw.dr. B.T. Hogenelst (Internationalisering, Communicatie en Studenten)
Tel. 071-5273282 / Email (BT.Hogenelst@ics.leidenuniv.nl) / 22 februari 2001, 10:45 uur

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie