Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zaïrese ambassadeursvrouw zweeg over redenen om te vluchten

Datum nieuwsfeit: 14-03-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

KOMITEE STOP UITZETTING YANGALA!

DUBIEUZE ROL IND
Gevluchte Zaïrese ambassadeursvrouw gedwongen te
zwijgen over diplomatieke achtergrond.

Sophie Efomi-Yangala, de moeder van twee volledig in Nederland geïntegreerde kinderen die na 7 jaar mogelijk binnenkort wordt uitgewezen, is door de Immigratie en Naturalisatie Dienst gedwongen te zwijgen over haar diplomatieke achtergrond. Sophie Yangala vluchtte 7 jaar geleden vanuit een Maison Surveillez in Zaïre, waar ze met haar man werd vastgehouden, mishandeld en gemarteld, omdat haar man niet meer aan het Mobutu-regime wenste mee te werken.
In eerste instantie was de heer Efomi hoofd van de veiligheidsdienst, later tot aan zijn detentie Zaïrees ambassadeur in o.m. Taiwan, Zweden en Zambia.
Het echtpaar had toen 5 kinderen: 3 zoons en 2
dochters.
Sophie Yangala wist met één van haar dochters, Véronique, terwijl ze zwanger was van haar zesde kind, dochter Tanya, te ontsnappen uit Zaïre, door in een onbewaakt ogenblik, met hulp van derden, uit het Maison Surveillez te vluchten. Ze sloot zich - in nonnenkleding- aan bij een gezelschap Rooms Katholieke nonnen die naar het Vaticaan reisden, waarbij ze de plaats in nam van een ziek geworden zuster. In het vliegtuig werd haar als "non" gevraagd de zorg op zich te nemen van een "alleen reizend kind", in werkelijkheid haar dochter.
Tijdens een tussenstop in België ging Sophie Yangala van boord met haar dochter en liftte naar Goes, waar ze ontredderd werd aangetroffen door een motoragent. Die regelde vervoer naar een opvangcentrum. Toen ze later werd ondervraagd door een ambtenaar van de IND probeerde zij haar verhaal te vertellen.
De dienstdoende beambte vond diplomatieke achtergrond niet relevant en wenste daar absoluut niet over te spreken of het in haar dossier op te nemen. Dit voorval herhaalde zich de afgelopen 7 jaar meerdere malen. Uit angst haar belangen te schaden, zweeg zij over dit punt, omdat zij zich geïntimideerd voelde, immers anders zouden alle kansen voor haar en haar dochter verkeken zijn en zou ze terug moeten naar Zaïre.
Tijdens het verblijf in een asielzoekerscentrum werd haar jongste dochter geboren, die dus letterlijk geboren en getogen is in ons land.
Sophie Yangala verkeert nog altijd in het ongewisse over het lot van haar man. Mogelijk is hij omgekomen tijdens martelingen, omdat nadien niets meer van hem is vernomen. Justitie spreekt ook consequent over haar ex-man, hoewel Sophie Yangala de hoop op een weerzien nog niet heeft opgegeven en zichzelf nog steeds als getrouwd beschouwt.
Drie van haar zonen verblijven inmiddels ook in het buitenland, de VS (emigrant) ,Engeland (asiel aangevraagd) en België (asiel aangevraagd)
Vandaag komt haar aanvraag voor de vluchtelingenstatus voor de laatste maal voor de rechter in Zwolle.
Alles wijst erop dat ze zwak staat omdat ze niet over een paspoort en voldoende bewijzen beschikt die haar achtergronden kunnen bevestigen.
Daarom wil mevrouw Yangala niet langer zwijgen over haar verleden en alles doen om alsnog gerechtigheid te vinden. Ze is met een groot aantal inwoners van Dieren van mening dat de rechtsgang onbillijk lang geduurd heeft (7 jaar) en dat het alleen al om humane redenen ondenkbaar is om twee volledig in Nederland geïntegreerde kinderen en hun moeder terug te sturen naar een land waar vervolging of zelfs marteling dreigt.
De basisschool De Boomgaard in Dieren waar de twee kinderen van Yangala op zitten is volledig solidair en heeft het gebouw volgehangen met protesten tegen een eventuele uitzetting. Ook wethouder mevr. Schadd van de gemeente Rheden spreekt van een zeer inhumane en onwenselijke situatie dat een volledig geïntegreerd gezin zou kunnen worden uitgezet. De zitting voor de Zwolse rechtbank vangt aan op woensdag 14 maart om 11.50 uur. Uw aanwezigheid wordt zeer op prijs gesteld.

Persinfo:
Komitee Stop Uitzetting Yangala
P/a Rüdiger en Yvonne Versteege
Goudenregenlaan 19
6951 NX DIEREN
tel: 0313-413753
email: (ryfl.versteege@planet.nl)
Dieren 14 maart 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie