Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: LPS en E.coli-infectie

Datum nieuwsfeit: 14-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamUvA Agenda
Titel Cytokines and chemokines in systemic and urinary tract infection by escheria coli

Datum woensdag 14-03-2001
Tijd 12:00 uur

Promovendus D.P. Olszyna

Promotors prof. dr. S.J.H. van Deventer en prof. dr. P. Speelman
De bacterie Escheria coli (E.coli) wordt in verband gebracht met diverse infectieziekten. Bij een door E.coli opgewekte ontsteking speelt LPS (liposaccharide), een bestanddeel van het buitenmembraan van deze ziekteverwekker, een belangrijke rol. LPS en aanverwante stoffen stimuleren de productie van cytokinen en chemokinen, ontstekingsmediatoren die betrokken zijn bij de afweer tegen bacteriële infecties. Olszyna bestudeerde de manier waarop deze stoffen reageren op een E.coli-infectie. Het verloop van de ziekte blijkt in belangrijke mate te worden bepaald door het evenwicht dat al vroeg in het ontstekingsproces ontstaat tussen ontstekingsbevorderende en ontstekingsremmende mediatoren.

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 1, 2 en 5, halte Spui.

Toegang

Vrij

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie