Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Schraalgrasland in het Langbroekerweteringgebied Utrecht

Datum nieuwsfeit: 14-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Utrecht

Persbericht
27 februari 2001

Ontwikkeling van schraalgrasland in het Langbroekerweteringgebied

De provincie Utrecht, de Stuurgroep Kromme Rijnlandschap en Groenland Beheer BV houden op woensdag 14 maart een informatieavond voor de (toekomstige) particuliere natuurbeheerder in het gebied van de Langbroekerwetering. Het thema is 'Ontwikkeling van schraalgrasland in het Langbroekerweteringgebied'. De informatieavond wordt gehouden in het Dorpshuis De Toekomst, Marijkelaan 5 te Langbroek. Het begint om 20.00 uur, vanaf 19.30 uur staat de koffie klaar. Rond 22.00 uur is de afsluiting. De organisatoren hopen met deze avond de particulier weer een eind op weg te helpen naar het daadwerkelijk realiseren van gevarieerde, soortenrijke en bloemrijke graslanden in het mooie gebied van de Langbroekerwetering.
Een ieder die geïnteresseerd is in de ontwikkeling van nieuwe natuur in het Langbroekerweteringgebied en met name in de ontwikkeling van schraalgrasland, is van harte welkom.

Ontwikkeling nieuwe natuur
De laatste tijd wordt de ontwikkeling van meer natuur fors gestimuleerd. Zo is onlangs door de provincie Utrecht het natuurgebiedsplan Kromme Rijngebied vastgesteld. Volgens dit plan zijn vele hectares bos, hakhout, griend en soortenrijk grasland gewenst in bepaalde delen van het Langbroekerweteringgebied. En wel in de zogenoemde zoekgebieden nieuwe natuur'. Voor de particulier is het mogelijk om met subsidie in deze zoekgebieden schraalgraslanden te ontwikkelen en te beheren. De term schraalgrasland staat voor (half)natuurlijke, soortenrijke en onbemeste graslanden. Denk aan natte graslanden met Dotterbloem, Echte koekoeksbloem, vlinders en amfibieën. Of aan droge graslanden met Hondsviooltje, Gewone agrimonie, Kwartel of de Kleine vuurvlinder. De particulier met interesse voor het ontwikkelen van zo'n schraalgrasland loopt daarbij tegen veel vragen aan. Is het overal mogelijk, wat voor een soort grasland is te verwachten, is veel plant- en dierkennis nodig, welke subsidies zijn te krijgen en onder welke voorwaarden, wat betekent het bijvoorbeeld voor een landgoed of een agrarisch bedrijf? Deze vragen worden beantwoord tijdens de informatieavond. Drie sprekers zullen achtereenvolgens iets vertellen over het ontwikkelen van schraalgrasland, over de koppeling met de Subsidieregeling Natuurbeheer en over de betekenis en mogelijkheden van een NSW-landgoed. De avond wordt geleid door de heer F. Naafs, wethouder van de gemeente Wijk bij Duurstede en tevens lid van de gebiedscommissie Langbroekerwetering.

Onderzoek
De Provincie Utrecht, de Stuurgroep Kromme Rijnlandschap en Groenland Beheer BV hebben gezamenlijk een onderzoek laten verrichten om antwoord te krijgen op deze vragen. Dit onderzoek heeft geresulteerd in een voor de geïnteresseerde leek bruikbare handleiding voor de ontwikkeling van schraalgrasland in het Langbroekerweteringgebied. Tijdens de informatieavond worden de resultaten van dit onderzoek gepresenteerd. Dit onderzoek past in het beleid om de particuliere natuurbeheerder zo veel mogelijk te ondersteunen. Voor de particulier is het mogelijk in die zoekgebieden met subsidie nieuwe natuur, dus ook schraalgraslanden te ontwikkelen en te beheren. Voorwaarde is wel dat het terrein groter is dan 0,5 ha.

Voor nadere informatie: Karin Tuinman, 030 - 258 3325 of Karin.Tuinman@provincie-utrecht.nl

Terug

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie