Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Stand van zaken Mond- en klauwzeer en getroffen maatregelen

Datum nieuwsfeit: 14-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VVM/01.1034/LK
datum
14-03-2001

onderwerp
Mond- en Klauwzeer (MKZ)
doorkiesnummer

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u nadere informatie toekomen over de uitbraak van Mond- en klauwzeer in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk en de maatregelen die in Nederland en Europa zijn genomen om insleep en mogelijke verspreiding van het MKZ virus te voorkomen.

up

datum
14-03-2001

kenmerk
VVM/01.1034/LK

bijlage

Situatie in het Verenigd Koninkrijk
In het VK zijn inmiddels 210 uitbraken van MKZ vastgesteld. Tot op heden deden de uitbraken zich voornamelijk onder schapen voor maar bij de recentere uitbraken zijn nu ook meer runderen aangetast. Wel zijn op deze bedrijven vaak schapen aanwezig. Aangenomen wordt dat het virus zich onder de schapen op deze bedrijven onopgemerkt heeft kunnen ophouden en de runderen, omdat deze gevoeliger zijn en duidelijker de ziekte verschijnselen vertonen, nu de aanwezigheid van het virus verraden.

Situatie in Frankrijk
In Frankrijk is dinsdag 13 maart het eerste MKZ geval bevestigd. Het betreft een melkveebedrijf in het departement Mayenne. Op maandag 12 maart waren op dit bedrijf klinische verschijnselen geconstateerd bij een 6 tal dieren. Alle dieren zijn maandag nacht geruimd en dinsdag verbrand. Het betreffende bedrijf ligt in de buurt van een schapenbedrijf, dat reeds onder controle stond. Dit bedrijf had namelijk in februari jl. Britse schapen geïmporteerd; deze dieren, alsook de overige MKZ gevoelige dieren die op het bedrijf aanwezig waren, zijn op 27 februari jl. geruimd. Rond dit bedrijf was inmiddels al een zone ingesteld waar extra maatregelen van kracht waren.

Frankrijk telt 77 bedrijven die Britse schapen hebben geïmporteerd. Deze schapen alsook de andere MKZ gevoelige dieren op deze bedrijven zijn geruimd en vernietigd. Bij de dieren van deze bedrijven zijn geen klinische verschijnselen aangetroffen. Voor het ruimen zijn bloedmonsters genomen voor serologisch onderzoek. Inmiddels zijn bij 19 bedrijven positieve uitslagen van serologisch onderzoek gemeld. Van 1000 monsters is nog geen uitslag bekend. Over de interpretatie en de waarde van de uitslagen van de testen is veel discussie in Frankrijk, dit omdat de testen die zijn gebruikt nogal eens "vals-positieve" uitslagen geven.

Een positieve serologische uitslag wil alleen zeggen dat de dieren contact hebben gehad met het virus; er is niet noodzakelijkerwijs sprake van een MKZ uitbraak en dus virusverspreiding op deze bedrijven. Om dit vast te kunnen stellen is nader onderzoek nodig. Gezien de uitslagen van de testen en onduidelijkheid die erover bestaat moet evenwel worden gevreesd dat het niet bij één uitbraak zal blijven.
Rond de genoemde bedrijven heeft Frankrijk een zone ingesteld van 10 kilometer waar een totaal vervoersverbod van kracht is. Daarnaast kent Frankrijk een vervoersverbod voor MKZ-gevoelige dieren en paarden, met uitzondering van dieren bestemd voor de slacht. Vanaf 8 maart hanteert Frankrijk een import verbod voor evenhoevige dieren.

Situatie Italië
Op 13 maart is tijdens het spoeddebat gemeld dat in Italië sprake is van een serieuze MKZ verdenking bij uit het VK geïmporteerde schapen die op een halte plaats in quarantaine stonden. Hedenochtend is bekend geworden dat de dieren MKZ negatief zijn en de verdenking is opgeheven.

Maatregelen Europese Unie
Op 13 maart is de situatie in Frankrijk en het VK besproken in het Permanent Veterinair Comité. Tijdens het PVC is besloten om een exportstop voor evenhoevigen voor het gehele grondgebied van Frankrijk in te stellen.
Daarnaast geldt voor het departement Mayenne, waar het MKZ bedrijf is gelegen en het aangrenzende departement Orne een exportstop voor de producten van evenhoevige dieren.
De genomen maatregelen ten aanzien van het VK blijven van kracht.

Maatregelen Nederland
Naar aanleiding van de eerste uitbraak in Frankrijk en de onduidelijke situatie aldaar is op 13 maart om 13.00 in Nederland een tijdelijk vervoersverbod voor evenhoevige dieren (runderen, geiten, varkens, herten etc.) afgekondigd. Hiertoe is besloten omdat in de weken voorafgaande aan de inwerkingtreding van het op 8 maart door Nederland afgekondigde importverbod voor evenhoevige dieren uit Frankrijk nog MKZ gevoelige dieren uit Frankrijk zijn geïmporteerd. Om verder transport van deze dieren te voorkomen is voor de periode van de tracering (= lokaliseren van de verblijfplaats dieren in Nederland) van de geïmporteerde dieren een vervoersverbod ingesteld.

Uit de voorlopige traceringsgegevens blijkt dat tussen 24 januari en 1 maart 2001 in totaal 52 zendingen van dieren zijn geïmporteerd. Na 1 maart zijn geen MKZ gevoelige dieren uit Frankrijk meer geïmporteerd. Het betreft 9 zendingen varkens, 4 zendingen schapen en 39 zendingen runderen. In totaal 1493 dieren. De dieren bevinden zich op een 50 tal bedrijven. De maatregelen die op deze bedrijven van toepassing worden zullen analoog zijn aan de maatregelen genomen bij bedrijven die dieren ontvangen hadden uit het VK.
Deze bedrijven en de bedrijven waaraan eventueel doorgeleverd is, zijn geblokkeerd. Blokkeren houdt in dat van deze bedrijven geen evenhoevige dieren afgevoerd mogen worden. Dit verbod geldt ook voor het vlees, embryo's, sperma en eicellen van deze evenhoevigen.

De bedrijven waar Franse schapen en geiten aanwezig zijn worden in hun geheel geruimd inclusief de overige aanwezige MKZ gevoelige dieren. Dit omdat schapen drager kunnen zijn van het MKZ virus en de dieren vaak geen duidelijke ziekte verschijnselen vertonen. Op de bedrijven waar Franse runderen en varkens aanwezig zijn zullen deze dieren meerdere malen klinisch worden onderzocht en zullen daarnaast bloedmonsters worden genomen.
Zodra de schapenbedrijven geruimd zijn en de runder- en varkensbedrijven tweemaal klinisch zijn onderzocht en als uit dit onderzoek blijkt dat geen sprake is van MKZ zal een eerste versoepeling van het huidige vervoersverbod tot de mogelijkheden behoren. Dit laatste in die zin dat 1 op 1 transport naar het slachthuis wordt toegestaan. Verwacht wordt dat deze onderzoeken en ruimingen aanstaand weekend afgerond kunnen worden. Zodra alle serologische uitslagen bekend zijn en er geen sprake is van MKZ zal ook 1 op 1 transport tussen veebedrijven weer worden toegestaan. Naar verwachting zal dit eind volgende week kunnen zijn. De uiteindelijke besluitvorming zal mede plaats vinden in het licht van de ontwikkelingen op het gebied van MKZ in Frankrijk.

Argentinië
Argentinië heeft de export van vlees naar de Verenigde staten, Canada en Chili gestopt vanwege een MKZ uitbraak. De EU heeft de import Argentijns vlees opgeschort totdat een EU missie kennis van zaken heeft genomen van de Argentijnse situatie.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorstreageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...