Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jaarcijfers 2000 Wegener

Datum nieuwsfeit: 14-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Wegener NV
Zoek soortgelijke berichten
Wegener NV

14-03-2001 17:05

Wegener boekt in 2000 record omzet en resultaat

Apeldoorn 14 maart 2001 - 2000 was het eerste jaar waarin de nieuwe strategische koers van Wegener NV, ondernemend in Media en Marketing, zichtbaar werd. Veel belangrijke acquisities en desinvesteringen alsmede daarmede verband houdende reorganisaties tekenen het beeld. Het bedrijfsresultaat, voor amortisatie van goodwill, nam toe met 85%, van EUR 67 miljoen tot EUR 125 miljoen. Uitgedrukt in een percentage van de omzet bedraagt de bruto marge 13% (in 1999: 9%). De netto winst, voor amortisatie en buitengewoon resultaat, steeg met 44% tot EUR 60 miljoen.
De winst per aandeel, voor amortisatie en voor buitengewoon resultaat, steeg met
17% tot EUR 1,38 (1999: EUR 1,18). Daarbij is rekening gehouden met dividend over financieringspreferente aandelen alsmede met de uitbreiding van het gemiddelde aantal uitstaande aandelen ten gevolge van de emissie in april 2000.
De netto winst, na amortisatie en met inbegrip van het buitengewoon resultaat, bedraagt EUR 43,6 miljoen en stijgt daarmee duidelijk ten opzichte van het voorgaande jaar (EUR 40,0 miljoen).

De geconsolideerde omzet nam met 37,4% toe tot EUR 978,5 miljoen. Hetgeen betekent dat de omzet van Wegener in de afgelopen vijf jaren ruim verdubbeld is. De stijging in 2000 is vooral het saldo van de acquisities (onder meer VNU Dagbladengroep) en de desinvesteringen (onder meer Arcade Music Group en Wegener Tijdschriften Groep). Autonoom steeg de omzet gering t.o.v. het voorgaande jaar.


Kranten
De ontwikkeling bij de krantenbedrijven is zeker bevredigend te noemen. Hoewel er in de tweede helft van het jaar een duidelijke afvlakking optrad van de groei van het advertentievolume in de dagbladen, steeg het totaalvolume met 2,1%, dankzij het segment van de personeelsadvertenties. Bij de huis-aan-huiskranten bedroeg de (vooral lokale) advertentievolumestijging 1,7%. De oplage van de dagbladen daalde fractioneel (1,9%) en bedraagt in totaal ruim 1,2 miljoen exemplaren per dag. Bij de krantenproductiebedrijven nam de externe omzet toe, mede dankzij de verlenging van enige grote drukopdrachten. Voor de krantenactiviteiten waren de integratie- en reorganisatieprocessen in het afgelopen boekjaar zeer dominant voor de bedrijfsvoering. Daarbij heeft de langlopende procedure bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit geleid tot veel complicaties en oponthoud.

Direct Marketing
Voor de direct marketingactiviteiten, met name in Nederland, was 2000 een teleurstellend jaar. Hoewel de marktomstandigheden onveranderd gunstig waren, kon daarvan onvoldoende geprofiteerd worden. De organisatie en het management moesten eerst aangepast worden aan de nieuwe omvang en het Europese niveau van opereren. Daarnaast is in productontwikkeling geïnvesteerd en werden in een aantal landen aanloopverliezen genomen. In het laatste kwartaal van 2000 werd de Wegener Direct Marketing divisie ingericht, die de diverse activiteiten en landenorganisaties moet aansturen en coördineren. Interlanden Spreigroep, distributeur van reclamemateriaal, werd in 2000 geconfronteerd met prijsconcurrentie en kostenstijgingen, zodat bij een toenemend volume de omzet nauwelijks steeg en de marge verminderde.

Overige activiteiten
Onder de overige activiteiten worden begrepen de gemeentelijke informatiediensten, de cartografische activiteiten, Wegener Radio & TV (Radio 10 FM en TMF), enkele tijdschriften (Party en Golfbladen) en de centrale internetactiviteiten van Wegener eMedia. Zowel de tijdschriften als TMF kunnen terugkijken op een bevredigend jaar, terwijl Radio 10 FM goede resultaten boekte, doch in omzetgroei achterbleef bij het luisteraandeel. De resultaten van gemeentegidsen en cartografische activiteiten bleven achter bij de verwachtingen. Wegener eMedia wist zich met de introductie van JobTrack, AutoTrack en de Regioportals (op basis van lokale positie van kranten) in de loop van het jaar stevig in de markt te profileren. Dat laatste was zeker ook het geval met de joint venture met de Nederlandse Vereniging van Makelaars, die in begin 2001 leidde tot de lancering van het woonportaal Funda.nl. Bij al deze activiteiten is overigens nog sprake van hoge aanloopverliezen. Het belang van Wegener in het facilitair internetbedrijf Netcast werd aan het einde van het boekjaar verkocht aan Lost Boys. Dit levert een substantiële boekwinst op, die is verwerkt als buitengewone bate. De realisering van deze waardecreatie wordt in belangrijke mate ingezet voor nieuwe on-line initiatieven, waarvoor als buitengewone last een substantiële voorziening is getroffen.

Vooruitzichten
Nadat in 2000 het fundament is gelegd voor de nieuwe strategische positie van Wegener, zal het lopende boekjaar vooral besteed worden aan de verdere opbouw en uitbouw van de kernactiviteiten. In een aantal gevallen zal de kost hierbij nog voor de baat uitgaan, zeker nu, naar verwachting, de economische omstandigheden minder gunstig worden. Voor de krantenactiviteiten zullen onverminderd de integratieprocessen worden voortgezet, waarbij de synergievoordelen overigens pas later dit jaar en vooral in de volgende jaren zichtbaar worden. Dat betekent dat in 2001 de exploitatie met name beïnvloed zal worden door de verhoging van kosten, zoals voor rotatiepapier en bezorging. Naar verwachting zal het advertentievolume nauwelijks meer toenemen.
De investeringen in materiele vaste activa zullen in 2001 een uitzonderlijk hoog niveau hebben, circa EUR 90 miljoen, vanwege de bouw van een nieuwe druklocatie in Leidschendam (ter vervanging van Rijswijk) en een persuitbreiding in Apeldoorn. Reductie van het aantal druklocaties van Wegener zal overigens in de komende jaren aan de orde zijn. In 2001 is de drukorder van de Perscombinatie bij de drukkerij in Houten vervallen, waar de perscapaciteit op aangepast wordt. Naar verwachting zal na 2001 het investeringsniveau weer aanzienlijk lager zijn, waarbij de totale afschrijvingen de maat vormen. De direct marketingactiviteiten zullen kunnen profiteren van de nieuwe organisatiestructuur en de ondernomen productontwikkeling, zodat verwacht wordt dat in 2001 een substantiële groei van omzet gerealiseerd kan worden en dat het resultaat aanzienlijk zal verbeteren. Expansie in de direct marketingsector in Europa is een van de belangrijke prioriteiten in het strategische beleid van Wegener en zal moeten leiden tot een verdubbeling van de omzet in deze sector in het jaar 2003 (ten opzichte van 2000) , waarbij in een aantal landen de positie versterkt zal worden door middel van acquisities. Voor de overige activiteiten wordt in 2001 eveneens een verbetering van omzet en resultaat voorzien. Wat betreft de investeringen en aanloopkosten ten behoeve van de activiteiten van Wegener eMedia zal het niveau, naar verwachting, iets lager zijn dan dat in het vorige jaar.
De procedure voor de verwerving van een strategische partner voor Wegener Radio & TV, die vorig jaar werd aangekondigd, is mede door de politieke onduidelijkheid over de veiling van radio-etherfrequenties enigszins vertraagd. Niettemin wordt verwacht dat op korte termijn de participatie van een strategische partij geformaliseerd kan worden.

Gelet op het bovenstaande en de nog bestaande onzekerheden, met name de moeilijk in te schatten invloed van conjuncturele ontwikkelingen op het (personeels-) advertentievolume van de kranten, wordt thans nog geen uitspraak gedaan over de te verwachten resultaatontwikkeling in het lopende boekjaar.

Dividend
De Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal worden gehouden op 24 april te Apeldoorn. Op die vergadering zal een dividend voor 2000 worden voorgesteld van EUR 0,32 per (certificaat van een) aandeel van EUR 0,30 nominaal (vorig jaar EUR 0,39). Het dividend is gebaseerd op de netto winst vóór buitengewoon resultaat en rekening houdende met het dividend voor financieringspreferente aandelen. Het preferent dividend bedraagt EUR 0,48 per aandeel, hetgeen in totaal uitkomt op EUR 2,6 miljoen.
Het dividend wordt volledig in contanten betaald.

Het jaarverslag zal op 2 april 2001 verschijnen.

Apeldoorn, 14 maart 2001

Raad van Bestuur
Wegener NV

Voor nadere informatie: Wegener NV, concern communicatie, tel.: 055-5388652.
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...

W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren
W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren AMSTERDAM-(BUSINESS WIRE)- Vandaag vindt de officiele opening plaats van BANK, het tweede gebouw van W...

IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Officer
IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Financial Officer NEW YORK-(BUSINESS WIRE)- Regulatory News: International Flavors & Fragrances...

HamiltonRoche en Cashforce samen sterk in cash flow management
HamiltonRoche en Cashforce kondigen een samenwerking aan op het gebied van cash flow management voor middelgrote en grote bedrijven. Voor...