Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Actiegroep eist dat UvA stopt met Koppelingswet

Datum nieuwsfeit: 14-03-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Amsterdam, 8 maart 2001

Geachte lezer,

Het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam heeft besloten mee te werken aan de uitvoering van de Koppelingswet. Deze wet is discriminerend en in strijd met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens en hoort dus niet uitgevoerd te worden door een academische instelling met een maatschappelijke verantwoordelijkheid. De UvA stelt zelf in haar beleidsstukken dat zij zich niet verenigt met dubieus beleid uit Den Haag en zou dus de verplichtingen van de Koppelingswet naast zich neer moeten leggen.

De Koppelingswet is namelijk een uitstekend voorbeeld van dubieus beleid. De wet betekent dat een verblijfsvergunning een vereiste is bij inschrijving aan de UvA. Als gevolg hiervan wordt een grote groep inwoners van Nederland, waarvan velen al jaren in Nederland woonachtig zijn, uitgesloten van onderwijs aan de universiteit.
De UvA zal door de invoering van de Koppelingswet haar studenten niet langer alleen op inhoudelijke gronden selecteren. Verder wordt de universiteit opgezadeld met een ambtelijke taak die op gespannen voet staat met haar verplichtingen als onderwijsinstelling. Op deze manier wordt de UvA een instrument van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Bovendien is de Koppelingswet slechts een van de maatregelen die worden aangewend om het aantal aanmeldingen van buiten de EER (Europese Economische Ruimte) terug te dringen. Die maatregelen zijn, naast de eis van een (moeilijk verkrijgbare) geldige verblijfstitel bij inschrijving: het instellen van een toelatingseis Engelse taal (er moet een test afgelegd zijn op Cambridge niveau), het heffen van 100 Euro administratiekosten voor het evalueren van diploma's en het gebruik van ontmoedigend informatiemateriaal.
Deze maatregelen gelden alleen voor aanmeldingen van buiten de EER en zijn voornamelijk gericht op studenten uit Marokko. Studenten worden dus op basis van hun nationaliteit geweerd.

De UvA is met het uitvoeren van de Koppelingswet verworden tot een verlengstuk van Justitie. Inwoners van Nederland en studenten uit het buitenland wordt onderwijs ontzegd op grond van verblijfsstatus of nationaliteit. Selectie op deze gronden is absoluut verwerpelijk en mag nooit de taak zijn van een universiteit.

De beslissingen rond de Koppelingswet zijn genomen achter gesloten deuren en zonder enig overleg met de Centrale Studentenraad.

Actiegroep 'Onderwijs voor Iedereen' eist dat de UvA stopt met medewerking aan de uitvoering van de Koppelingswet. Om onze eis kracht bij te zetten voeren wij actie op woensdag 14 maart in omgeving Roeterseiland en op donderdag 15 maart in omgeving Oudemanhuispoort van 13:00 tot 15:00. Op donderdagavond is er een lezing georganiseerd over dit onderwerp in het Auditorium, Vendelstraat 2 (Binnengasthuis terrein) om 19:00.

Deze brief is inmiddels ondertekend door de IS, Werkgroep Vrouwenstudies, TSV en UNEM

VOOR MEER INFO, BEL 06-24756743

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie