Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitkomst Regionale Concurrentietoets 2000 VNO-NCW

Datum nieuwsfeit: 14-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


Regionale Concurrentietoets 2000: Nederlandse ondernemer minder tevreden over vestigingsklimaat

Den Haag, 14 maart 2001 - In de afgelopen twee jaar is de bereikbaarheid van Nederlandse ondernemingen verslechterd en het gebrek aan bedrijfsruimte toegenomen. Bovendien kampen ondernemers met grotere wervingsproblemen op de arbeidsmarkt en is de relatie tussen de regionale overheden en het bedrijfsleven verslechterd. Dat is de uitkomst van de Regionale Concurrentietoets 2000 van VNO-NCW en haar vijf regionale werkgeversverenigingen.

In het onderzoek beoordelen circa 2.500 ondernemers, allen lid van een van de regionale verenigingen, het vestigingsklimaat voor hun bedrijf. De ondernemers keken daarbij naar vier aspecten van het vestigingsklimaat, namelijk bereikbaarheid, ruimte, arbeidsmarkt en onderwijs en de relatie tussen het bedrijfsleven en de overheid. De concurrentietoets wordt om de twee jaar gehouden, en is voor het eerst uitgevoerd in 1996.

Bijna de helft van de ondervraagde ondernemers vindt dat de bereikbaarheid over de weg in de afgelopen twee jaar is verslechterd. Over de bereikbaarheid via het openbaar vervoer zijn de ondernemers nog minder te spreken. Circa driekwart van de bedrijven werkt actief aan een oplossing om hun bereikbaarheid te vergroten, dat is drie procent meer dan twee jaar terug. Zo voeren steeds meer bedrijven telewerken en flexibele werktijden in. Ook stimuleren veel ondernemingen het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer.
Verder zegt 44 procent van de ondernemers te kampen met ruimtegebrek. Zij zien op de huidige vestigingslocatie geen mogelijkheden om uit te breiden. Ruim 15 procent van de ondervraagden geeft aan dat ruimtegebrek de reden is om af te zien van nieuwe investeringen. Eén op de tien ondernemers zegt te willen verhuizen naar een andere vestigingsregio binnen Nederland, ongeveer 2 procent wil verhuizen naar een vestigingsplaats buiten Nederland.
Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna driekwart van de ondernemers moeite heeft met het vinden van gekwalificeerd personeel. Hadden bedrijven twee jaar geleden vooral problemen met het vinden van middelbaar opgeleid technisch personeel, in 2000 springt er niet meer één specifiek opleidingsniveau uit. In 1998 noemde 11 procent van de bedrijven de krapte op de arbeidsmarkt van algemene aard, in 2000 gold dat inmiddels voor 30 procent van de ondernemers.
Circa 62 procent van de bedrijven kampt met lang openstaande vacatures, ongeveer de helft heeft te maken hogere wervingskosten en 42 procent van de ondernemers ziet de loonkosten sneller oplopen. Maar liefst 95 procent van de ondernemingen neemt actief maatregelen om aan gekwalificeerde arbeidskrachten te komen. Omscholing en training van het eigen personeel is de meest populaire maatregel: zo'n 71 procent zoekt daarin de oplossing voor het personeelsprobleem. Uitzendkrachten worden door 57% van de bedrijven ingezet, terwijl ruim de helft actief werft in het binnenland. Ongeveer één op de acht ondernemers neemt zijn toevlucht tot werven in het buitenland.
De ondernemers beoordelen de relatie tussen het bedrijfsleven en overheid vrij negatief. Als het gaat om de bereidheid van de overheid om de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren, scoren gemeenten beter dan provincies. Verder vindt één op de zes ondernemers de kosten die verbonden zijn aan overheidsdiensten te hoog.

Bovenstaande uitkomsten zijn gemiddelden voor Nederland. Tussen de uitkomsten per provincie bestaan soms forse verschillen.

De Regionale Concurrentietoets 2000 is verkrijgbaar bij de Vereniging VNO-NCW,
mw. A.M. Schuit, telefoon: 070 349 02 75.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie