Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Dalingen van verkopen met meer dan 20 procent

Datum nieuwsfeit: 14-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Carros

Autoverkoop Europa enorm gekelderd

Dalingen van verkopen met meer dan 20 procent

(14 maart 2001)

Bron: ANP

De verkoop van personenauto's in West-Europa is in februari ten opzichte van dezelfde maand van vorig jaar afgenomen met 8,7 procent tot 1,08 miljoen stuks. In een aantal landen, waaronder Nederland, bedroeg de vermindering meer dan 20 procent.

Dat blijkt uit de dinsdag bekendgemaakte maandelijkse gegevens van de vereniging van Europese autofabrikanten (ACEA). De cijfers zorgden voor een flinke daling van de beurskoersen van onder meer Renault, Peugeot-Citroën, DaimlerChrysler en Volkswagen. De ACEA schrijft het inzakken van de verkoop deels toe aan bijzondere factoren. Februari telde vorig jaar een werkdag meer. Ook wijzigingen in de belastingen spelen een rol. Zo vervroegden in Nederland veel mensen de aankoop van een auto naar december wegens de BTW-verhoging per 1 januari. De ACEA verwacht later dit jaar betere cijfers. De verkoop in Nederland nam in februari af met ruim 22 procent tot 41.752 auto's na een vermindering met bijna 21 procent in de voorgaande maand. Groot-Brittannië was het enige land met een toename.

Januari
In januari nam de verkoop in West-Europa met slechts 0,5 procent af ten opzichte van dezelfde maand van 2000. Over de eerste twee maanden van dit jaar was er een vermindering met 4,4 procent tot ruim 2,37 miljoen auto's. De verkoop van Japanse merken zakte in februari in met 17 procent, die van Koreaanse zelfs met 39 procent. De grootste verliezers onder de Europese fabrikanten waren Rover (47 procent), Renault (14,1 procent), het Volkswagen-concern (8,8 procent) en Fiat (6,3 procent). BMW boekte als enige fabrikant verkoopgroei (1,4 procent).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie