Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Mobiliteitsbureaus voor slimmere vervoeroplossingen

Datum nieuwsfeit: 15-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Verkeer en Waterstaat


www.minvenw.nl

Raad VW: mobiliteitsbureaus voor slimmere vervoeroplossingen

Den Haag, 15 maart 2001

Mobiliteitsbureaus voor slimmere vervoeroplossingen

Nieuw op te richten regionale mobiliteitsbureaus dragen bij aan een samenhangend en innovatief verkeers- en vervoernetwerk in de regio, dat aansluit bij de wensen van de consument en tegelijk rekening houdt met publieke belangen zoals veiligheid en milieu. Dit concludeert de Raad voor verkeer en waterstaat in zijn advies 'Van modal split naar modal merge'.

De Raad constateert dat op regionaal schaalniveau veel partijen betrokken zijn bij het regionaal verkeer en vervoer. Verantwoordelijkheden en belangen zijn verdeeld over gemeenten, provincies, Rijk, infrastructuurbeheerders, vervoerondernemers en exploitanten van knooppunten. Goede samenwerking en onderlinge afstemming is onontbeerlijk. Voor deze regionale afstemming bestaan in Duitsland al jaren met groot succes de zogenoemde Verkehrsverbunde. Deze zelfstandige organisaties opereren als intermediair tussen regionale overheden en marktpartijen. De Raad ziet in dit model een goed voorbeeld en pleit voor een soortgelijke aanpak in Nederland.

Met de mobiliteitsbureaus geeft de Raad een oplossing voor het risico van versnippering dat kan ontstaan bij de recente decentralisatie en marktwerking in het regionaal verkeer en vervoer. De nieuwe mobiliteitsbureaus hebben de taak overheden, exploitanten van vervoersdiensten en bedenkers van nieuwe vervoerconcepten in regio.s bij elkaar te brengen. Samen met deze partijen werken mobiliteitsbureaus aan slimmere vervoersystemen en betere aansluitingen. Nieuwe initiatieven en ook bestaande systemen worden zo beter met elkaar verbonden en geïntegreerd tot één gebiedsgericht netwerk voor regionaal verkeer en vervoer.

De Raad beveelt aan het denken over modal split achter ons te laten. Het tegenover elkaar stellen van de auto en het (traditioneel) openbaar vervoer is immers te zwart-wit. Auto en openbaar vervoer zullen steeds meer als één systeem gaan functioneren. Ook zullen er nieuwe vormen van vervoer komen, zoals autodelen, taxibusjes en light-rail. Het goed tot ontwikkeling brengen van een samenhangend en innovatief systeem, zorgt voor een betere balans tussen individuele preferenties en publieke belangen. Modal merge heet deze nieuwe benadering van het verkeers- en vervoerbeleid.

Meer informatie bij de projectleider voor dit advies: de heer P.S. Dingemanse
(070) 3618757

Het advies is te verkrijgen bij:
Raad voor verkeer en waterstaat
Kneuterdijk 6
2514 EN Den Haag
telefoon: (070) 3618717
telefax: (070) 3618765
email: (secr@raadvenw.nl)
Het advies is ook te downloaden van Internet: www.raadvenw.nl

15 mrt 01 10:14

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie