Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kamervragen SP leiden tot wetswijziging

Datum nieuwsfeit: 15-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Den Haag, 15 maart 2001

Kamervragen SP leiden tot wetswijziging

Kamerlid Harry van Bommel is zeer tevreden over de beantwoording van zijn schriftelijke vragen over de brandveiligheid op scholen. Van Bommel stelde naar aanleiding van een onderzoek van de Evangelische Omroep onder 100 basisscholen de vraag of ontruimingsoefeningen niet beter verplicht zouden kunnen worden aan alle scholen in Nederland en of verantwoordelijk staatssecretaris Gijs de Vries van Binnenlandse Zaken bereid was de wet op dit punt uit te breiden. De staatssecretaris stelt in zijn antwoord: "Onverlet de verantwoordelijkheid van het bevoegde gezag (...) ben ik met u van mening dat het houden van periodieke ontruimingsoefeningen in de wet- en regelgeving opgenomen dient te worden. Afhankelijk van de situatie dient in overleg met de deskundigen te worden vastgelegd of dit één of meerdere malen per jaar dient te gebeuren." De Vries kondigt verder aan dat zijn collega van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het initiatief hiertoe zal nemen.

Uit het onderzoek van de EO was gebleken dat 52% van de ondervraagde scholen in de afgelopen jaren geen brandoefening had gehouden. Uit een eerdere enquête die Van Bommel juli 1999 onder 400 basisscholen had gehouden was bovendien duidelijk geworden dat 40% van de onderzochte scholen niet over een toegankelijke nooduitgang beschikte. De Vries is daarover zeer duidelijk in zijn antwoorden: "Juist het houden van ontruimingsoefeningen kan aanleiding zijn tot de constatering dat er onvoldoende nooduitgangen zijn, dat zij zich niet op een juiste plaats bevinden of niet toegankelijk zijn. Dit zal vervolgens moeten resulteren in het ongedaan maken van de ongewenste situatie ten aanzien van de nooduitgangen."

De positieve houding van de staatssecretaris verbaast Van Bommel absoluut niet: "Na de ramp in Volendam is er sprake van een verhoogd bewustzijn. De brandveiligheid van scholen moet nu echt goed geregeld worden. Tot nu toe brandden scholen alleen af in de avonduren of in het weekend maar zonder extra maatregelen is het voordoen van een fatale ramp niet uitgesloten. Dan krijgen we Volendamse toestanden in het onderwijs. Ik zou van de staatssecretaris ook geen enkel ander antwoord hebben aanvaard en zou direct aan een initiatief-wetsvoorstel zijn begonnen. Via de media hadden collega's van andere partijen reeds steun uitgesproken voor een wetswijziging. Ik ben blij dat de regering nu haar verantwoordelijkheid neemt, maar het moet nu ook snel worden geregeld."

De kamervragen en beantwoording hebben kenmerk 2000104740

Informatie: Jasper van Dijk 070-3183805 Harry van Bommel 06-22788043

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie