Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VMBO docenten bouwtechniek proeven aan CNC

Datum nieuwsfeit: 15-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

STICHTING HOUT EN MEUBEL

Vmbo docenten bouwtechniek proeven aan cnc

Persbericht

Woerden, 15 maart 2001

Vmbo docenten Bouwtechniek proeven aan CNC
Een kennismaking met computergestuurde houtbewerkingmachines

Op 13 maart werden de allereerste 'Kennismakingsdagen CNC' voor vmbo vakdocenten succesvol afgesloten. Vanaf 6 februari 2001 konden vijftig vakdocenten Bouwtechniek kosteloos kennismaken met computergestuurde houtbewerkingmachines. Het project is mogelijk gemaakt door nauwe samenwerking tussen Stichting Hout & Meubel (SH&M), het opleidingsinstituut Gildevaart en de Samenwerkingsverbanden van leerbedrijven in de timmer- en meubelindustrie en de interieurbouw in regio Midden Nederland. De CNC Kennismakingsdagen hebben bijgedragen aan de machinekennis van de docenten en hun beeldvorming over de bedrijfstak.

Het project sluit tevens aan bij de bestaande
voorlichtingsactiviteiten die het landelijk opleidingsorgaan SH&M, frequent organiseert voor vakdocenten, decanen en leerlingen van vmbo scholen.
Een belangrijke doelstelling is de docenten een juist en actueel beeld te geven van de hout- en meubelsector. Kennis over de ontwikkelingen in de bedrijfstak en enthousiasme voor het vakmanschap, geven zij immers door aan hun leerlingen, ofwel de potentiële deelnemers aan de beroepsopleidingen en toekomstige vakmensen.

Op knoppen drukken
Het CNC kennismakingsproject werd enerzijds ingegeven door de docenten bouwtechniek zelf. Zij geven steeds vaker aan bijzonder geïnteresseerd te zijn in de werking en de toepassingsmogelijkheden van computergestuurde houtbewerkingmachines. En uit eerder onderzoek bleek ook hun behoefte aan kennisverbreding op het terrein van de automatisering. Anderzijds blijkt er een beeld te bestaan dat CNC 'niets meer inhoudt dan louter op knoppen drukken'. En dan te bedenken dat 35% van de bedrijven inmiddels gebruik maakt van computergestuurde machines.

Inkrozen
De docenten konden zowel kennismaken met CNC machines voor de meubelindustrie als voor de timmerindustrie, waarbij het frezen respectievelijk het langsprofileren en inkrozen zijn behandeld. De deelnemers ontvingen een lesbrief die ondersteuning kan bieden bij de lessen op school. Uit de bijzonder positieve reacties van de docenten concluderen de initiatiefnemers dat ze in hun opzet zijn geslaagd. Bij de organisatoren is een mogelijk vervolg op het project al onderwerp van bespreking.

CNC in beroepsonderwijs
De toename van computergestuurde machines in de meubel- en timmerindustrie -met ruim 20% in twee jaar- heeft gevolgen voor de beroepen in de sector en het reguliere beroepsonderwijs. Onderwerpen als CNC en automatisering worden in de diverse hout- en meubelopleidingen steeds belangrijker. Op basis van brancheonderzoek ontwikkelt Stichting Hout & Meubel dan ook in hoog tempo de nodige lesstof voor deze onderwerpen.

einde persbericht

Voor de redactie/

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie