Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Alphons Orie gekozen als rechter in ICTY

Datum nieuwsfeit: 15-03-2001
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken

www.minbuza.nl/content.asp?Key=411334Gisteravond, 14 Maart 2001, werd Alphons Orie door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) gekozen als rechter in het International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY). Orie ontving in de eerste ronde 114 stemmen, waarmee hij ruimschoots de noodzakelijke 96 stemmen verwierf. Orie is voor 4 jaar gekozen om in het tribunaal zitting te nemen. Orie werd in januari 2001 door Minister van Aartsen voorgedragen als Nederlandse kandidaat voor het tribunaal.

De AVVN selecteerde in de eerste ronde nog 13 rechters voor het tribunaal. Deze rechters zijn afkomstig uit de volgende landen: Malta, Australië, Frankrijk, Korea, China, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Italië, Jamaica, Duitsland, Guyana, Egypte en Zambia. Herkozen werd ook de huidige (Franse) president van het Tribunaal: Claude Jorda.

Orie werd gekozen na een korte en krachtige campagne in New York en in de hoofdsteden van de VN-lidstaten. Dat hij over goede papieren beschikte was tijdens de campagne al duidelijk geworden door het grote aantal steunbetuigingen dat uit alle werelddelen was binnengekomen.

Orie is op dit moment nog lid van de Hoge Raad der Nederlanden. Hij zal op 17 november met zijn werkzaamheden in het ICTY beginnen.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling persvoorlichting van het ministerie van Buitenlandse Zaken Bas Brusche: 070-3486785

Alphons Orie is te bereiken via PV New York. Perscontacten: Peter Mollema:
1-917-863-5741 (mobiel) of 01-212-697-5547 (doorkiesnummer 1553)

===

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie