Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

EP voor strengere normen luchtvervuilende stoffen

Datum nieuwsfeit: 15-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Europees Parlement stemt voor strengere normen luchtvervuilende stoffen

Het Europees Parlement heeft op 14 maart ingestemd met strengere nationale normen voor enkele vervuilende stoffen. Het gaat daarmee verder dan de eerder door de VN overeengekomen normeringen. Het voorstel is voor de Nederlandse landbouw van groot belang.

De richtlijn inzake nationale emissieplafonds, waarover het Parlement medebeslissingsrecht heeft, pakt de belangrijkste vervuilers van de lucht aan. Het hoofddoel van de richtlijn is het terugbrengen van de emissie van zwaveldioxide, stikstofoxide, (die samen met de vluchtige organische stoffen veroorzaker zijn van de verzuringsproblemen) en ammoniak. Het meest bediscussieerde onderdeel van het voorstel was de tabel waarin, per land, de toegestane jaarlijkse uitstoot per stof is opgenomen. In VN-verband werden eerder minder strenge normen overeengekomen dan die welke nu door het Europees Parlement zijn aangenomen. Voor Nederland, dat met grote nitraatproblemen kampt, was het voorgestelde plafond voor ammoniak van groot belang. De aanname van een plafond van 128 kiloton, te bereiken vóór 2010 - wat het EP ook in eerste lezing al voorstelde - is voor de Nederlandse sector aanvaardbaar.

CDA-europarlementariër Ria Oomen-Ruijten: "We kennen allemaal de problemen rond de implementatie van de nitraatrichtlijn, waarbij bijna geen enkele lidstaat voldoet aan de daarin aangegeven normen. De voorstellen van de Commissie voor het ammoniakplafond waren dan ook absoluut onhaalbaar. Kenmerkend voor ammoniak is dat een relatief groot deel neerslaat in de omgeving van de bron. De andere verzurende stoffen verspreiden zich over veel grotere afstanden. Een lagere ambitie voor ammoniak is derhalve aanvaardbaar. Begrijp me niet verkeerd, ik ben vóór een streng milieubeleid, maar het moet wel reëel blijven. Met de norm die we nu hebben vastgesteld zal de Nederlandse landbouw niet ongelukkig zijn."

De Raad van Ministers is nu aan zet; zij moet zich uitspreken over de door het Europees parlement.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie