Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Winst NPM Capital stijgt met 17%

Datum nieuwsfeit: 15-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: NPM Capital NV
Zoek soortgelijke berichten
NPM Capital NV

15 maart 2001, Amsterdam

Winst stijgt met 17% - Investeringen op recordniveau van EUR 221 miljoen
NPM Capital heeft in het afgelopen jaar een resultaat na belasting behaald van EUR 126 miljoen, 17% meer dan in 1999. Deze toename is in lijn met de eerder uitgesproken verwachtingen en is de resultante van een lager operationeel resultaat en een fors hoger vermogensresultaat. Het bruto operationeel resultaat daalde met EUR 14 miljoen tot EUR 49 miljoen voornamelijk door een lager resultaat deelnemingen. Het bruto vermogensresultaat daarentegen steeg met 66% tot EUR 92 miljoen.

In het afgelopen jaar investeerde NPM Capital in 36 nieuwe participaties. In totaal investeerde NPM Capital het recordbedrag van EUR 221 miljoen, ruim 10% meer dan in 1999. Daarvan werd EUR 107 miljoen geïnvesteerd in 36 nieuwe participaties , EUR 107 miljoen in bestaande participaties en EUR 7 miljoen in deelnemingen. Voor 2001 wordt voor alle drie sectoren gezamenlijk - groeifinanciering, buy-outs/buy-ins en high tech/life sciences - een investeringsniveau voorzien in de orde van grootte van EUR 225 miljoen.

Investeringen per sector en per land
De investeringen in participaties per sector waren als volgt: EUR 120 miljoen in groeifinanciering;
EUR 57 miljoen in MBO/MBI/IBO's;
EUR 37 miljoen in high tech/life sciences.

Het investeringsbedrag ad EUR 221 miljoen kan als volgt per land verdeeld worden:
Nederland EUR 148 miljoen;
Engeland EUR 53 miljoen;
Duitsland EUR 10 miljoen;
Overige landen EUR 10 miljoen (Frankrijk, België, Ierland, Verenigde Staten).

Nieuwe participaties
Van de 36 nieuwe participaties werden er 15 in Nederland gerealiseerd en 21 buiten Nederland, merendeels Engelse participaties in het kader van het Smaller MBO Plan met 3i en het TTP Venture Fund. De nieuwe participaties in Nederland zijn: B-IT Ventures, Big Dog Solutions, Blauwhoed Holding, Hillen & Roosen Groep, IntraQuest, IntraSites, Iris Holding, Jari Pharmaceuticals, Locus Informaticum, movingpeople.net International, Nocore, Not a Number, PrivaCom, Schils Holding en Synbra Group.

Desinvesteringen
In 2000 werden door NPM Capital 33 participaties geheel of gedeeltelijk afgestoten waarbij een vermogensresultaat van EUR 92 miljoen werd gerealiseerd.
Twee ter beurze genoteerde participaties hebben wij volledig verkocht, te weten: Holland Chemical International en Element 14 (Verenigd Koninkrijk).
Bij vijf ter beurze genoteerde participaties hebben wij ons belang teruggebracht, te weten: Fugro, Macintosh Retail Group, Pharming Group, Sopheon Plc. en VersaTel Telecom International.

In het afgelopen jaar werden zestien ondernemingen vervreemd, te weten:

- acht aan een industriële partij: BOAS Holding, Bolding Pak Beheer, Eekels Beheer, Electron Beheer, Mervo Holding, Holding Poeth Tegelen, Print Direct en RAM Mobile Data (Netherlands) en
- acht aan medeaandeelhouders: Beleggingsmaatschappij De Ark Nijkerk, Biomedical Innovation Group, Business Consulting Services, Flexman IT Staff, Koninklijke Textiel Veredelingsindustrie v/h G.J. ten Cate & Zonen, Profin Advies en Training Groep, Tel Holding en Theseus Techniek.
Bij zeven ondernemingen hebben wij ons belang verminderd. Drie participaties in Engeland zijn in liquidatie gegaan.

EVCA-waarde
De intrinsieke waarde per aandeel van NPM Capital, berekend volgens de EVCA-methode, is gestegen van EUR 56,03 naar EUR 59,78 ofwel bijna 7%.

De total performance, dit is het resultaat na belasting plus de ongerealiseerde waardestijging van de portefeuille op EVCA-basis, kwam uit op EUR 157 miljoen.

Vooruitzichten 2001
NPM Capital verwacht ook in 2001 een goed investeringsklimaat. Voor alle drie sectoren wordt een hoog investeringsniveau voorzien. Het totale verwachte investeringsbedrag ligt in de orde van grootte van EUR 225 miljoen.Door de verdere afbouw van de beursportefeuille en het afstoten van relatief kleine participaties wordt een hoog desinvesteringsniveau voorzien.

Naar de huidige inzichten verwachten wij een lichte stijging van het nettoresultaat en een verdere stijging van de EVCA-waarde per aandeel.

Voor nadere informatie:
NPM Capital N.V.
drs M.W. Dekker, voorzitter van de directie
J. Keijzer, lid van de directie
tel. (020) 570 5555

Noot: het jaarverslag over 2000 verschijnt op 19 april 2001.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie