Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CNV Vlees en vis wil snel praten met Brinkhorst en Vermeend

Datum nieuwsfeit: 19-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Vlees en Vis is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

19-03-2001

CNV Vlees en vis wil snel praten met Brinkhorst en Vermeend over WTV

CNV Vlees en vis wil op zo kort mogelijke termijn praten met minister Brinkhorst van Landbouw en dienst collega Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Gespreksonderwerp: de regels rondom een eventueel noodzakelijke invoering van collectieve werktijdverkorting (wtv). Als Brinkhorst vrijdag het vervoersverbod van vee niet kan of wil intrekken, dan wil de bond uiterlijk dinsdag met de bewindslieden om tafel om de problemen te bespreken.

Vakgroepbestuurder Siward Swart had donderdagmiddag en -avond in Den Haag een ontmoeting met werkgevers in de vleeswarenindustrie, slachterijen, een vertegenwoordiging van de zelfslachtende slagers en een delegatie van het Productschap Vlees en Vis. Aanleiding vormde de accute problemen in de sector ten gevolge van de mond- en klauwzeersotomie (dierlijke vorm van een epidemie). Inmiddels zitten 8.000 werknemers uit de slachterijen werkloos thuis. Als het vervoersverbod aanhoudt dan moet ook voor 1.400 fte's in de vleeswarenindustrie vwtv worden aangevraagd. De werkgevers eisen hiervoor van de overheid clementie, in de vorm van collectieve atv. CNV Vlees en vis acht de tijd daarvoor nu nog niet rijp en erkent de reguliere bedrijfsrisicoperiode van drie dagen die geldt bij dit soort gelegenheden.
Eerder deze week verlangde de vakbond al dat, in geval van werktijdverkorting, de werkgevers het loon van 70 procent aanvullen tot 100 procent. De wtv gaat pas in nadat de eerste periode van het eigen risico is verstreken; zaterdag op z'n vroegst. Vastgesteld is dat woensdag, donderdag en vrijdag behoren tot de eigen risicoperiode waarbij de werkgevers volledig opdraaien voor de loonderving. Mocht de minister van Landbouw morgen beslissen dat het vervoersverbod kan worden opgeheven, dan willen de werkgevers zaterdag al aan de slag om een inhaalslag te kunnen maken. Door het vervoersverbod is de aanvoer van grondstoffen geheel stil komen te liggen. De vleeswarenindustrie verwacht dinsdag de eerste echt grote problemen hierdoor. Zelfslachtende slagers zitten al sinds woensdag in de problemen omdat de koelkasten leeg raken.

Nadere inlichtingen:

Siward Swart (vakgroepbestuurder)
038-4228690

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie