Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Dierenbescherming waarschuwt voor hondenbeleid Brinkhorst

Datum nieuwsfeit: 15-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

DIERENBESCHERMING

Dierenbescherming: Kamer pas op voor hondenbeleid Brinkhorst

PERSBERICHT

Vanaf 2010 geen hond meer te zien!
Dierenbescherming waarschuwt Kamer voor schijnveiligheid

Den Haag, 13 maart 2001 - Op donderdag 15 maart om 9.30 uur, voorafgaand aan het overleg in de Kamer over de Regeling Agressieve Dieren, onthult dierenvriend Loretta Schrijver op het Plein te Den Haag een groot bord met de tekst: Vanaf 2010 geen hond meer te zien! Zij doet dat namens de Dierenbescherming, die met dit bord aangeeft dat het voorstel van Brinkhorst om vier hondenrassen te verbieden vanwege hun vermeende agressiviteit, een schijnoplossing is. Deze aanpak heeft het karakter van een heksenjacht, meent de Dierenbescherming, terwijl bijtincidenten zullen blijven plaatsvinden. De organisatie wijst de minister op een alternatief plan waarin de verantwoordelijkheid niet bij de hond, maar bij de fokker en de eigenaar wordt gelegd.

Donderdag verdedigt minister Brinkhorst in de Tweede Kamer zijn radicale voorstel vier hondenrassen (de American Staffordshire Terrier, de Dogo Argentino, de Fila Brasileiro en de Mastino Napolitana) te verbieden. De Dierenbescherming ziet de regeling als een vorm van willekeur. Schijnveiligheid is alles wat ermee wordt bereikt. Honden worden immers niet agressief geboren, ze worden agressief gemaakt. Zonder dat de regeling iets oplost, zullen er wel vele honden de dupe van worden. Gecastreerd door het leven gaan met een muilkorf voor, ligt voor hen in het verschiet. Of erger nog: levenslange verbanning naar een asiel van waaruit ze niet eens meer herplaatst kunnen worden.

De enige juiste oplossing is het probleem bij de wortel aan pakken. Daarom doet de Dierenbescherming een beroep op de Kamerleden om van Brinkhorst een werkelijke oplossing te eisen. Zo'n oplossing biedt de Dierenbescherming en het Platform Preventie Hondenbeten in hun rapport Sociale honden bijten niet. Belangrijkste ingrediënten van dat rapport zijn: een goed en gereguleerd fokbeleid voor honden, goede informatie aan hondeneigenaren over het socialiseren en opvoeden van hun dier en de verplichting om honden te laten registreren, zodat afkomst en eigenaar te traceren zijn. Genoemd rapport is te vinden op de website van de Dierenbescherming, www.dierenbescherming.nl.

einde persbericht

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie