Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bouw basisschool in Turkse Gölcük binnenkort van start

Datum nieuwsfeit: 15-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Rotterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rotterdam

Bouw school in Gölcük binnenkort van start

De bouw van een basisschool in het Turkse Gölcük kan op zeer korte termijn beginnen. Het Rotterdams College van B&W is akkoord gegaan met het verlenen van de bouwopdracht aan het Turkse bouwbedrijf Yeni Hasdayi Taahhüt. De kosten voor de bouw en inrichting bedragen ruim 3 miljoen gulden en zijn bijeengebracht door het Rode Kruis, particuliere giften (deelgemeente Delfshaven, Rotary, bedrijven, andere instellingen en Rotterdamse schoolkinderen) en de gemeente Rotterdam.

Na de aardbevingsramp in Turkije van augustus 1999, heeft de gemeente Rotterdam in nauw overleg met de Turkse bevolking in Gölcük een wederopbouwplan samengesteld. Eén van concrete elementen uit dit plan is de bouw van een aardbevingbestendige basisschool. Wethouder Kuijper (onderwijs) heeft zich sterk gemaakt voor deze school. "Het is immers van groot belang dat je juist investeert in de toekomst, dus in kinderen. Zij moeten goed onderwijs krijgen", aldus de wethouder.
De nieuwe basisschool telt behalve 8 schoollokalen, een gymzaal, een overblijfruimte, specifieke lokalen en nevenruimten. De specifieke lokalen zijn nodig voor de hogere leeftijdsgroepen, omdat de basisschool in Turkije is bedoeld voor leerlingen in de leeftijd van 7 tot en met 14 jaar. Gedacht moet worden aan een computerlokaal, een bibliotheekruimte en een natuurkundelokaal.
In de school is plaats voor 300 leerlingen. Er wordt gebouwd in een nieuwe woonwijk, buiten het huidige stadscentrum van Gölcük en uiteraard ook op afstand van het breukvlak in de aardkorst, de veroorzaker van de aardbevingsramp.

Niet alleen de bouw van de school wordt volledig gefinancierd maar ook de inrichting. De realisatie van de school vindt plaats onder permanent Nederlandse bouwtoezicht. Er wordt gebruik gemaakt van innovatieve bouwmethoden, mede vanwege mogelijke aardbevingen. De innovatie bouwmethoden zijn in nauwe samenspraak met de Universiteit van Eindhoven ontwikkeld. Nadat de school gereed is en van inrichtingvoorzien, zal de complete school in het najaar aan het Turkse ministerie van Onderwijs worden overgedragen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie