Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tijdelijke bescherming van vluchtelingen tijdens een crisis

Datum nieuwsfeit: 15-03-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FNV

Tijdelijke bescherming van vluchtelingen
Europa - (S.Willems@fnv.etuc.org)

Er ligt een nieuwe ontwerprichtlijn op tafel die de bescherming van vluchtelingen in noodsituaties moet vastleggen. Er moet een evenwichtige verdeling in de lidstaten plaatsvinden. Commissie en EP lijken het eens te worden. Het wachten is op de Raad. De Europese Commissie heeft een voorstel ingediend voor een richtlijn die tijdelijke bescherming biedt aan ontheemden. Als er in crisissituaties sprake is van massale toestromen van vluchtelingen zijn de lidstaten verplicht hen op te vangen. Deze ontwerprichtlijn sluit aan bij het gemeenschappelijk asielbeleid en bij het Verdrag van Genève.

EVENWICHTIGE VERDELING
In de richtlijn stelt men een evenwichtige toewijzing vast per lidstaat. Hierbij houdt men rekening met de opnamecapaciteit. Eerdere voorstellen omtrent dit onderwerp liepen vast in de Raad. Dit heeft tot problemen geleid in de opvang van vluchtelingen uit Kosovo en Bosnië. De verantwoordelijkheidsindeling tussen de lidstaten veroorzaakten de moeilijkheden. De meeste vluchtelingen kwamen daardoor in Duitsland, Nederland en Oostenrijk terecht.

COMMENTAAR EP
Onder rapporteurschap van de Nederlandse liberaal Wiebenga heeft het EP een aantal amendementen ingediend. Wiebenga stelt voor de vluchtelingen gelijkmatig te verdelen via een 'verdeelsleutel'. Zo voorkom je dat een aantal landen de zwaarste lasten dragen. Bovendien moet een besluit tot opname binnen 3 maanden geschieden. Verblijfsvergunningen moet men vervolgens meteen verstrekken. Hierbij moet men rekening houden met een vereniging met de partner. Vluchtelingen mag men niet zomaar terugsturen. Bovendien moet de mogelijkheid om asiel aan te vragen openblijven. De Duitse EVP'er Nassauer wijst nog op de dubbele vrijblijvendheid die uit het voorstel blijkt: aan de ene kant mogen vluchtelingen zelf kiezen en aan de andere kant mogen lidstaten vluchtelingen weigeren. Groenlinks EP'er Kathalijne Buitenweg zegt dat hier Europese afspraken over gemaakt moeten worden. Verantwoordelijk Eurocommissaris voor Justitie en Binnenlands Beleid Vitorino heeft toegezegd de amendementen in de ! strekking mee te nemen. Nu de Raad nog...

Klik voor de amendementen van het EP www2.europarl.eu.int/omk/OM-Europarl?PROG=REPORT&L=NL&PUBREF=-//EP//NONSGML+REPORT+A5-2001-0077+0+DOC+WORD+V0//NL&LEVEL=3 (hier). Voor de ontwerprichtlijn klik europa.eu.int/eur-lex/nl/com/pdf/2000/nl_500PC0303.pdf (hier). (15/03/2001)

Meer Europees nieuws? Ga naar www.fnv.nl/europa

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie