Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuw referendum in Amsterdam tegen autoloze dagen

Datum nieuwsfeit: 15-03-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Referendum Nieuws, 15 maart 2001

AMSTERDAM: NIEUW REFERENDUM TEGEN AUTOLOZE DAGEN

Zes weken voor het referendum over de creatie van een apart Stadsdeel Binnenstad in Amsterdam, is er een nieuw Amsterdams referenduminitiatief. Gisteravond besloot de Amsterdamse gemeenteraad de ruim 250 handtekeningen van het 'Referendumcomite tegen Autoloze Dagen' toe te laten.

Indien zij voor 11 april 6.000, en voor 6 juni 25.000 handtekeningen weet te verzamelen, komt er een referendum waarbij de Amsterdammers kunnen stemmen tegen het besluit van de gemeente om autoloze dagen te houden op zaterdag 10 juni en zondag 22 september. Ze kunnen helaas niet aangeven wat ze wel zouden willen, want in tegenstelling tot b.v. Nijmegen en Oosterhout kent Amsterdam geen volksinitiatief.

Wethouder Jaap van der Aa liet weten dat het referendum op z'n vroegst 10 september gehouden kan worden. Dit vanwege de tijd die gereserveerd staat voor het controleren van de handtekeningen op geldigheid en het voeren van de campagnes. Daar het betreffende raadsbesluit bij een referendum-initiatief wordt opgeschort, is de eerste autoloze dag daarmee al van de baan. Wethouder Frank Köhler zei dat als het referendum verloren wordt, de tweede autoloze dag wel kan plaatsvinden en de andere later wordt ingehaald.

Quorum

Zoals wij al eerder meldden is een referendum organiseren in Amsterdam bepaald geen kattepis. Bij het referendum van 1992, over wel of geen autoloze binnenstand, gold nog geen minimaal deelnamepercentage (quorum). Bij de twee (correctieve) referenda van 1995, over het weiland De Vrije Geer en de Stadsprovincie Amsterdam, gold een minimale opkomstdrempel van 60 procent van de opkomst van de laatste raadsverkiezing. Deze drempels werden echter gehaald en de gemeente werd twee keer met grote meerderheid weggestemd. Dit wilde de gemeente voorkomen en dus stelde zij op initiatief van GroenLinks-raadslid Annelies Schutte een quorum in waarbij de meerderheid tegen de gemeente moest stemmen en deze meerderheid tegelijk 50 procent van de opkomst van de laatste gemeenteraadsverkiezingen moest omvatten. Dit zgn. toestemmingsquorum bleek afdoende: bij de twee referenda van 1997 over Ijburg en de Noord-Zuid-lijn stemde opnieuw een grote meerderheid tegen de gemeente, maar werd het quorum niet gehaald en legde de gemeenteraad de uitslag naast zich neer. Na de eerste ontnuchterende ervaring van de burgers met dit quorum is de opkomst dramatisch gedaald en durfde gedurende ruim 3 jaar niemand een referendum te organiseren.

De Amsterdamse referendumregels:
www.amsterdam.nl/gemeentebestuur/factsheet_referendum.html

Eerdere referendumuitslagen van de officiele gemeente-site: www.amsterdam.nl/gemeentebestuur/cijfers_referendum.html

Een minder officiele interpretatie daarvan bij de Digitale Stad): www.dds.nl/referendum/referendum/amsterdam.html

Verdere info: referendumambtenaar Herman Verhaar, tel 020-5522159

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie