Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Corporaties bieden meer woningen aan dan er worden verkocht

Datum nieuwsfeit: 15-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Corporaties bieden veel meer woningen te koop aan dan er worden verkocht

Hilversum, 15 maart 2001

Huren veelal voordeliger

Het aantal huurwoningen dat corporaties te koop aanbieden, neemt in 2001 met 15% toe ten opzichte van vorig jaar. Maar huurders kopen uiteindelijk maar ongeveer een kwart van alle huurwoningen die corporaties te koop aanbieden. Met name in de grote steden loopt de daadwerkelijke verkoop ruim achter bij het aantal te koop aangeboden huurwoningen. Daar wordt maar een op de zes woningen verkocht. Belangrijkste oorzaak hiervoor is dat huurders huren goedkoper vinden dan koop. Dat blijkt uit een onderzoek dat Aedes vereniging van woningcorporaties hield onder haar leden naar de verkoop van woningen.

Verhuurders die woningen te koop aanbieden aan hun huurders ervaren dat de belangstelling voor kopen minder groot is dan gedacht. Vaak schrikken huurders van de verkoopprijs of de hoge woonlasten die de koop met zich meebrengt. Vaak hebben huurders moeite om de financiering rond te krijgen. Veel huurders vinden kopen dan een te grote stap en kiezen uiteindelijk voor het blijven huren. Ook blijkt dat veel ouderen vanwege leeftijd niet meer willen kiezen voor een koopwoning.

In 2000 werden ruim 68.000 huurwoningen te koop aangeboden. Daarvan zijn er uiteindelijk 17.000 daadwerkelijk verkocht. In 2001 zullen naar verwachting meer huurwoningen te koop worden aangeboden, ongeveer 77.000. Het aanbod stijgt daarmee met 15%. In de vier grote steden is de stijging van te koop aangeboden huurwoningen relatief het grootst. Daar stijgt het aanbod van 5000 in 2000 naar 14.000 dit jaar, bijna een verdrievoudiging.

De verhouding tussen aanbod en daadwerkelijke verkoop is de laatste jaren niet noemenswaardig veranderd. Wel is een verschil in woningmarkt te zien. In de gebieden waar de woningmarkt relatief ontspannen is, kopen meer huurders dan in de stedelijke gebieden. In de stad zijn de huizenprijzen in het algemeen hoger. Het verschil tussen de woonlasten van kopen en huren is in de randstad beduidend groter dan in veel andere delen van het land.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie