Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS constateert stabiele werkloosheid

Datum nieuwsfeit: 16-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Werkloosheid stabiel

De werkloosheid is nog steeds stabiel. In de maanden december-februari kwam het aantal geregistreerde werklozen gemiddeld uit op 184 duizend. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

Werkloosheid stabiel op laag niveau
In de maanden december 2000 - februari 2001 waren er gemiddeld 184 duizend geregistreerde werklozen. Dat is drieduizend minder dan in de maanden november 2000 - januari 2001. Door seizoensinvloeden is een stijging van de werkloosheid in deze periode gebruikelijk. Na verwijdering van de seizoeneffecten komt het werkloosheidscijfer dan ook achtduizend lager uit dan in de vorige driemaandsperiode. De cijfers van de geregistreerde werkloosheid zijn gebaseerd op steekproefonderzoek en hebben een onnauwkeurigheidsmarge. De tendens van de werkloosheid kan daarom het beste over een langere periode worden vastgesteld. Vergeleken met een halfjaar geleden is het aantal werklozen nu zesduizend lager. In de afgelopen zes maanden lieten de cijfers eerst een lichte stijging zien, gevolgd door een lichte daling. De verschillen vallen echter binnen de steekproefmarges. De werkloosheid is dus stabiel. Het niveau van de geregistreerde werkloosheid is daarbij met 2,5 procent van de beroepsbevolking historisch gezien laag.

Technische toelichting
Geregistreerde werklozen zijn mensen die bij een arbeidsbureau staan ingeschreven, direct beschikbaar zijn voor een baan van minstens twaalf uur per week en geen werk hebben of werk van minder dan twaalf uur per week. De cijfers over de geregistreerde werkloosheid zijn gebaseerd op de registratie van de arbeidsbureaus en de Enquête beroepsbevolking van het CBS, een steekproef-onderzoek dat maandelijks onder ruim tienduizend mensen in Nederland wordt gehouden.
De geregistreerde werkloosheidscijfers hebben een onnauwkeurigheidsmarge omdat ze gebaseerd zijn op een steekproefonderzoek. Alleen uit grote veranderingen of uit veranderingen die zich gedurende een langere periode aftekenen mogen conclusies worden getrokken over de tendens van de werkloosheid.
Naast de maandelijkse cijfers van de geregistreerde werkloosheid, publiceert het CBS jaarlijks een breder scala van indicatoren van het onbenut arbeidsaanbod. Eén daarvan is de werkloze beroepsbevolking: mensen die niet of minder dan twaalf uur werken en actief zoeken naar werk voor twaalf uur of meer. Het Centraal Planbureau gebruikt dit cijfer voor economische analyses.
Een nog bredere afbakening van het onbenut arbeidsaanbod is: alle mensen die niet of minder dan twaalf uur werken en betaald werk voor twaalf uur of meer zouden willen hebben (ongeacht of men direct in staat is om te werken, op zoek is naar werk, enzovoorts).
Een andere indicatie van het arbeidspotentieel is het aantal mensen met een bijstands- of ww- uitkering.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie