Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Productschap ontstemd over vermeende afspraken salmonella

Datum nieuwsfeit: 16-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Productschappen Vee, Vlees en Eieren

persbericht nr 17, 15 maart 2001

PPE-bestuur ontstemd over vermeende afspraken salmonella

Recente berichten over afspraken tussen het Ministerie van Landbouw en vier grote pluimveeslachterijen over de productie en verkoop van salmonella-arm pluimveevlees zijn volstrekt ongegrond. Dat is vandaag gebleken tijdens de bestuursvergadering van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE). Nepluvi-voorzitter Ramekers maakte er met nadruk melding van dat hij daarnaar navraag deed bij de grotere pluimveeslachterijen. Geen van hen heeft dat soort afspraken gemaakt, noch overweegt ze te maken.

Het bestuur toonde zich ontstemd over de mediaberichten over de individuele afspraken, omdat daarmee afbreuk wordt gedaan aan de eensgezinde en omvangrijke inspanningen die de voltallige pluimveesector zich getroost om de salmonellabesmettingen van pluimveevlees te beheersen.

De eerste aanzet daartoe werd gegeven in 1997, met het Plan van Aanpak Salmonella/Campylobacter. Omdat de doelstellingen zoals nagestreefd voor 2000 slechts ten dele werden bereikt, besloot de sector tot een omvangrijker en aangescherpt pakket maatregelen. Deze gingen op 1 januari jongstleden van start onder de naam Actieplan 2000+. Naast de al bestaande activiteiten van monitoring en hygiënemaatregelen, voorziet het nieuwe plan onder meer in het ruimen van besmette koppels op opfokbedrijven, kanalisatie van dieren, afkomstig van besmette bedrijven door de rest van de productiekolom en logistiek slachten.

Voor het eind van dit jaar moeten de besmettingspercentages teruggebracht zijn tot maximaal 10%. Het uiteindelijk doel is om op zo kort mogelijke termijn het nul-niveau te benaderen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie