Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Cynische houding Paars inzake Europese Justitiezaken

Datum nieuwsfeit: 16-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Cynische houding Paars inzake Europese Justitiezaken

CDA Tweede Kamerlid Maxime Verhagen is niet te spreken over het voornemen van minister Korthals van Justitie om het Nederlandse Parlement buiten spel te zetten als het gaat Europese Justitiezaken. "Ik vind het buitengewoon gênant dat een Nederlands minister een democratisch gekozen orgaan op deze manier schoffeert," zegt Verhagen desgevraagd.

Minister Korthals wil dat hij in de Raad van Ministers ook in de toekomst zonder Europees parlementaire controle en zonder rol voor de Europese Commissie besluiten inzake grenscontroles en de verstrekking van visa kan afhandelen. De Tweede Kamer is het daar in meerderheid niet mee eens. CDA, Pvda, D66 en GroenLinks vinden dat beslissingen over deze zaken in de Europese Commissie moeten worden genomen, zodat het Europees Parlement haar controlerende rol kan benutten. Deze opstelling van de meerderheid van de Tweede Kamer heeft ertoe geleid dat Nederland niet mag instemmen met het voorstel, hetgeen minister Korthals gênant vond. Van de weeromstuit wil de minister nu af van het instemmingrecht van de Tweede Kamer omdat hij de vrijheid wil om ook tegen de wil van de Tweede Kamer akkoord te kunnen gaan met Europese voorstellen.

Blok aan het been
Verhagen: "Dit is een buitengewoon cynische houding van de Paarse bewindslieden in deze kwestie. Als dit het soort democratische vernieuwing is dat Paars ons heeft beloofd, dan hoeft het van mij niet. Dit is geen transparante besluitvorming, maar juist uitholling van de democratie. En dat terwijl wij kandidaat-lidstaten aan de andere kant dwingen om te voldoen aan allerlei eisen inzake democratische controle. Ik denk dat deze minister van Justitie het parlement gewoon ziet als een blok aan zijn been en dat hij gelukkiger zou zijn als er helemaal geen parlement zou zijn."

Kalsbeek had volgens Verhagen de Kamer gunstiger kunnen stemmen als ze maar een toezegging had gedaan zich in te zetten voor een betere democratische controle van Europese besluiten. "Als Kalsbeek had gezegd dat het streven van de Nederlandse regering nog steeds is dat de democratische controle goed vormgegeven wordt en dat de minister zich zou inspannen om dat te bereiken, dan had ze de deur nog open gehouden voor een gesprek met de Kamer. Als onze wensen ingewilligd worden en het Europees Parlement kan deze besluiten voortaan controleren, dan is minister Korthals van zijn probleem af en hoeft hij ons niet meer om instemming te vragen. Nu heeft hij het aan zijn eigen arrogantie te danken dat het zo is gelopen."

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie