Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

PvdA biedt notitie Onderwijs Bestuurlijk Volwassen aan

Datum nieuwsfeit: 17-03-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PVDA-KENNISCENTRUM ONDERWIJS & CULTUUR

Den Haag, 13 maart 2001

Werkgroep van het PvdA-Kenniscentrum Onderwijs & Cultuur ontwerpt nieuw systeem voor sturing in het basis- en voortgezet onderwijs in de notitie "Onderwijs Bestuurlijk Volwassen"

Deze notitie wordt tijdens het PvdA-Congres op zaterdag 17 maart 2001 ter advies aangeboden aan de Tweede-Kamerfractie en de Verkiezings-programmacommissie van de PvdA

In het basis- en voortgezet onderwijs wordt een drastische deregulering doorgevoerd die ruimte geeft voor de professionals in het onderwijs. Leraren zijn niet langer ambtenaar. Het management op de scholen moet versterkt worden, datzelfde geldt voor de rol van de lokale overheid. De concurrentie tussen scholen om de individuele leerling wordt vervangen door een concessiesysteem. In dit systeem verlenen lokale en regionale overheden periodiek op basis van maatschappelijk rendement en lokale/regionale inbedding concessies aan het als bestuur optredend management van deze scholen. Tussen scholen en lokale overheid worden prestatieafspraken gemaakt over de aanpak van onderwijsachterstanden. Scholen moeten zich meer open stellen voor de samenleving en uit hun isolement komen. Het onderscheid tussen openbare en bijzondere scholen vervalt. Het weigeren van leerlingen mag niet meer, of het nu om een openbare of een bijzondere school gaat.

Dit zijn de hoofdpunten uit de voorstellen die een werkgroep van het PvdA-Kenniscentrum Onderwijs & Cultuur in deze notitie aan hun partij doen. De voorstellen beogen het funderend onderwijs op een meer eigentijdse wijze te sturen, met behoud van de sociaal-democratische uitgangspunten.

De notitie is geschreven met het oog op de vaststelling van het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2002. Het concept is eind 2000 besproken met deskundigen en vertegenwoordigers van de verschillende belangengroeperingen in het funderend onderwijs. De werkgroep heeft daardoor de overtuiging gekregen dat de richting die zij voorstelt voldoende draagvlak heeft en dat het nu de tijd rijp is voor handelen.

De notitie wordt tijdens het partijcongres van de PvdA op 17 maart a.s. tussen 11.45 en 12.30 uur (Diamond Zaal, WTC, Rotterdam) aangeboden aan Judith Belinfante, Tweede-Kamerlid voor de PvdA en fractiecoördinator van het Kenniscentrum, en aan de Verkiezingsprogrammacommissie van de PvdA. Aansluitend is er ruimte voor het stellen van vragen en korte discussie.

De leden van de werkgroep zijn:


- Gerard Bosman, PvdA-statenlid Zeeland, voorzitter van de Stichting voor openbaar voortgezet onderwijs Pontes Scholengroep te Goes en Zierikzee en o.m. ex-politiek adviseur van de oud-minister van OCW Jo Ritzen;


- Pieterjan van Delden, senior-adviseur bij consultantbureau Anderson Elfers Felix te Utrecht;


- Jan-Willem Vos, woordvoerder van de Vereniging Samenwerkende Nederlandse Universiteiten.

De notitie "Onderwijs Bestuurlijk Volwassen" vindt u op de website van de PvdA ( www.pvda.nl).

Voor meer informatie: Machtelt Oudenhuijzen, secretaris PvdA-Kenniscentrum Onderwijs & Cultuur 020-551 2206 ( (moudenhuijzen@pvda.nl))

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie