Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Indoor Brabant neemt maatregelen in verband met MKZ

Datum nieuwsfeit: 18-03-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT

18 maart 2001

volwaardig internationaal programma tijdens 35e editie

INDOOR BRABANT NEEMT MAATREGELEN IN VERBAND MET MKZ

Mond- en klauwzeer houdt Europa in zijn greep. Overheden en agrarische organisaties zijn 24 uur per dag bezig met regelgeving en maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen. Ook het internationale concours hippique Indoor Brabant, dat van 22 tot en met 25 maart in de Brabanthallen in Den Bosch zal plaatsvinden, ervaart de gevolgen van het besmettelijke virus. De afgelopen weken heeft intensief overleg plaatsgevonden met onder andere het Ministerie van LNV, met LTO (Land- en Tuinbouworganisatie Nederland) en ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie) op welke wijze de concoursorganisatie op een verantwoorde wijze met de ontstane situatie kan omgaan.

Minister Brinkhorst heeft op 6 maart een algemeen verbod uitgevaardigd op het houden van evenementen waar dieren worden samengebracht. Door het verlenen van een ontheffing kunnen evenementen, waar sprake is van een beperkt risico, toch doorgang vinden. Op 13 maart is die ontheffing verleend aan Indoor Brabant. Vanuit het Ministerie is inmiddels mondeling aangekondigd dat de maatregelen deze week zullen worden aangescherpt. Inhoudelijk betekent die aanscherping een verbod van deelname van paarden die afkomstig zijn van bedrijven waar ook evenhoevige dieren worden gehouden.

Voor de internationale spring- en dressuurrubrieken heeft de aanscherping geen gevolgen. De deelnemende paarden zijn afkomstig van gespecialiseerde bedrijven. De basissportrubrieken echter tellen een groot aantal deelnemers afkomstig van agrarische bedrijven uit de regio. Derhalve is besloten om deze programmaonderdelen af te gelasten. De daarmee samenhangende dagelijkse aan- en afvoer van paarden komt daarmee te vervallen. De organisatie van Indoor Brabant betreurt het ten zeerste dat ze deze beslissing heeft moeten nemen, maar meent dat, aspecten als risicobeperking en controleerbaarheid overwegende, een en ander noodzakelijk is.

Naast bovenstaande aanpassing van het programma is een pakket van maatregelen getroffen. Paarden afkomstig uit Frankrijk zullen niet tot het concours worden toegelaten. Engelse deelnemers worden eveneens geweerd, tenzij ze al langere tijd op het vaste land van Europa (en niet in Frankrijk) verblijven. Deelnemers moeten verder verklaren dat hun paarden afkomstig zijn van bedrijven waar geen evenhoevigen worden gehouden en zich strikt houden aan overeengekomen aan- en afvoerroutes en de door de RVV opgelegde voorschriften. Die laatste houden onder andere in dat er een registratieplicht is van de deelnemende paarden, dat er reinigings- en ontsmettingsmogelijkheden zijn voor zowel deelnemers als bezoekers, en dat de transportmiddelen voor aan- en afvoer van paarden worden gereinigd en ontsmet. Naast de opgelegde voorschriften en maatregelen is bovendien besloten de veterinaire staf tijdens het evenement uit te breiden en de toegang tot de stallen nog verder te beperken dan gewoo! nlijk.

Bezoekers van het concours in de Brabanthallen krijgen ter compensatie van de afgelaste rubrieken een meer dan volwaardig programma voorgeschoteld. Voorzover sprake is van wijzigingen, zijn het met name de ochtendprogramma s die zullen veranderen. Voor het afgezegde showonderdeel (afkomstig uit Frankrijk) wordt gewerkt aan vervanging.

Indoor Brabant is ervan overtuigd op een verantwoorde wijze om te gaan met de problematiek van Mond- en Klauwzeer. In de Brabanthallen zijn de voorbereidingen inmiddels in volle gang. De organisatie rekent erop dat de 35e editie van Indoor Brabant een internationaal topsportevenement zal zijn.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie