Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Internationale foto-opdrachten in Nederlands Foto Instituut

Datum nieuwsfeit: 18-03-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht

Internationale foto-opdrachten in Nederlands Foto Instituut

Tentoonstelling PhotoWork(s) in Progress III
18 maart - 6 mei 2001

PhotoWork(s) in Progress is het tweejaarlijkse internationale fotografieproject van het Nederlands Foto Instituut en de Mondriaan Stichting. De derde editie presenteert drie projecten, waarin wordt gezocht naar nieuwe fotografische benaderingen en presentatievormen. Het onderwerp van PhotoWork(s) in Progress heeft betrekking op algemeen maatschappelijke ontwikkelingen met een zekere actualiteit.

Susan Meiselas vult hiaat in koloniaal geheugen Nederland Meiselas reconstrueert met haar project From the Stone Age to the Digital Age: the Dani from the Balliem Valley de beeldvorming omtrent de Dani, een stam op West Papoea, die eind jaren '30 werd ontdekt. Vanuit verschillende perspectieven wordt hun geschiedenis getoond: door (archief-)beelden, foto' s, filmbeelden, documenten en persoonlijke getuigenissen.

Fazal Sheikh stelt behandeling van Somalische vluchtelingen aan de kaak Met zijn project Ramadan Moon levert Sheikh kritiek op de behandeling van Somalische asielzoekers door de Nederlandse overheid. Hij doet dat aan de hand van de belevenissen van Zeinab en haar vijfjarige zoon. In december 2000 werden zij, zonder paspoort, geld, onderkomen of andere voorzieningen, uit een asiel-zoekerscentrum gezet. Nederland overtrad daarmee volgens Sheikh de internationale rechten van de mens.

Jannes Linders maakt een fotografisch document van de beeldcultuur Linders concentreert zich in zijn fotoserie Points of Presence op situaties en omstandigheden waarin nieuwe communicatietechnologieën in de samenleving het gedrag en de identiteit van mensen beïnvloed. 'Point of Presence' (een inbelpunt voor internet) is een leeg begrip: het is fysiek onbereikbaar. Het beeld van informatie- en communicatietechnologie beperkt zich tot kabels en beeldschermen. Bedrijven uit de nieuwe economie proberen dit probleem te ontduiken door het creëren van abstracte imago's. Linders verdiepte zich in deze wereld. Hij maakt een beetje van haar onzichtbare werkelijkheid 'zichtbaar'. Als een onafhankelijk waarnemer, zonder vooraf opgelegde eisen of imagodoelstellingen.

De fotografen werden geselecteerd door een commissie bestaande uit Stijn Huijts
Stedelijk Museum Het Domein, Sittard), Frits Gierstberg (Nederlands Foto Instituut, Rotterdam), Jan-Erik Lundström (BildMuseet, Umea, Zweden) en John Taylor (senior lecturer Art and Design, Manchester University, Engeland). Eerdere opdrachten in het kader van PhotoWork(s) in Progress werden verstrekt aan Wout Berger/Noor Damen, Korrie Besems, Rineke Dijkstra, Wendy Ewald (USA), Joachim Schmid (D) en Paul Seawright (GB).

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie