Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Positief rapport Registratiekamer over biometrische pas

Datum nieuwsfeit: 19-03-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT
Enschede, maandag 19 maart 2001,

Interstrat ICT Group ontvangt positief rapport van Registratiekamer betreffende de invoering van haar biometrische pas in de sport- en uitgaanswereld

Na een intensief onderzoek van meer dan een half jaar, welke 12 juli 2000 op verzoek van de Registratiekamer is gestart, heeft Interstrat ICT Group op 19 maart de definitieve rapportage ontvangen van de Registratiekamer inzake het door Interstrat op de markt gebrachte VIS2000 Bezoekers controle & informatie systeem voor sport-, horeca-, amusement- en recreatie bedrijven.

Gelet op de grote persaandacht die de introductie van VIS2000 (de biometrische discopas genoemd) op 7 juli 2000 heeft voortgebracht, en de cruciale rol die de mening van de Registratiekamer in deze berichtgeving door de (inter)nationale pers is toegedacht, werd een duidelijke stellingname aangaande het VIS2000 systeem door de Registratiekamer vereist. In dit kader heeft Interstrat ICT Group al haar medewerking verleend aan het onderzoek door de Registratiekamer en volledige openheid van zaken gegeven met betrekking tot de inhoud en werkwijze van, alsmede de procedures rondom, het unieke van biometrische kenmerken voorziene bezoekerssysteem.

Met name de rechtmatigheid van het gebruik van biometrische gegevens van bezoekers, het plaatsen van deze en andere gegevens van ongewenste bezoekers op een electronische zwarte lijst en het gebruik van bezoekersgegevens voor marketingdoeleinden door VIS2000 van Interstrat ICT Group is door de Registratiekamer in het onderzoek getoetst.

De belangrijkste feiten uit het onderzoeksrapport van de Registratiekamer zijn;
· Conform artikel 18, onder a, van de nieuwe Wet Persoons bescherming (WBP) stelt de Registratiekamer dat het "onvermijdelijk is" voor de exploitant van een horeca- of sportgelegenheid, de biometrische gezichts- en vingerkenmerken van bezoekers vast te leggen, teneinde de identiteit van onruststokers te kunnen achterhalen. (pagina 8 en 9 van bijgevoegd kopie rapport Registratiekamer) In het algemeen kan het als een gerechtvaardigd belang van de exploitant worden beschouwd om gegevens over bezoekers te verzamelen met het oog op het handhaven van de orde en de veiligheid in een horeca- of sportgelegenheid. Met VIS2000 van Interstrat is aan deze voorwaarden voldaan.
· De Registratiekamer acht het gebruik van de bijzondere persoonsgegevens (biometrische kenmerken) voor de verificatie van de bezoeker als lid dan wel als geplaatste op de zwarte lijst niet "onverenigbaar met het doel" waarvoor deze gegevens oorspronkelijk zijn verzameld, namelijk het kunnen verifiëren of er voor de Biomaat (door Interstrat uniek ontwikkelde biometrische toegangscontrole automaat) een (voormalig) onruststoker staat. ( pagina 10 van bijgevoegd Registratiekamer onderzoeksrapport)
· Daarnaast acht de Registratiekamer het ondersteunen van politie en justitie activiteiten als een potentiëel gebruiksdoel van de met behulp van VIS2000 opgeslagen persoonsgegevens. (pagina 5 van het rapport)

Verdere belangrijke stellingnames en conclusies uit het onderzoek en de definitieve rapportage zijn;

Persbericht -2-

De Registratiekamer acht het gebruik van geregistreerde videobeelden als aanvulling op de verificatie van biometrisch opgeslagen "gezichtstemplates" in VIS2000 eveneens onvermijdelijk (pagina 8 van het rapport). Met name gelet op het toenemende wangedrag van zogenaamde supporters in stadions van betaald voetbalorganisaties, waar camera-observatie in toenemende mate door de politie en het clubbestuur wordt toegepast, kan dit een belangrijke stellingname zijn. Op deze wijze wordt een "identificatie van de betreffende groep onruststokers' mogelijk, terwijl deze zich nog in het stadion bevinden. Vastname door politie, verhaalsrecht van de schade door de betaald voetbalorganisatie en verbanning uit het stadion (beter nog: alle stadions) door het plaatsen van de gegevens op de 'electronische zwarte lijst' van de "geïdentificeerden" wordt dan per direct mogelijk. Ter toetsing kan op het politiebureau in de plaats waar de voetbalclub gevestigd is, een Biomaat worden geplaatst, waarop de verbannen onruststoker zich tijdend de wedstrijden kan registreren, zodat zijn afwezigheid in het stadion kan worden getoetst. Op deze wijze kan het toenemende "hooliganisme" een halt worden toegeroepen, de inzet en kosten van politie in het betaalde voetbal "drastisch" worden verminderd en de sfeer rondom het betaalde voetbal een positieve wending krijgen, waarbij met name de voetbalclubs en de echte supporters zijn gebaat. Binnen VIS2000 van Interstrat is een dergelijke koppeling van geregistreerde videobeelden met de opgeslagen biometrische gezichtstemplates voorzien.

Tevens stelt de Registratiekamer dat de WBP zicht tegen het gebruik van de persoonsgegevens binnen VIS2000 voor marketingdoeleinden "niet lijkt te verzetten". Echter dient hier duidelijk sprake te zijn van "vrijwilligheid" van de bezoeker. De biometrische gegevens van de bezoeker dienen derhalve 'gesegmenteerd' opgeslagen te worden ten opzichte van de marketinggegevens. Interstrat heeft toegezegd dat binnen VIS2000 deze gegevens 'separaat' zullen worden opgeslagen. Tevens voorziet de biometrische smart card in het plaatsen van een handtekening op de card, waardoor de bezoeker met de biometrische registratie van zijn gegevens akkoord gaat, alsmede met het gebruik van zijn gegevens voor marketingdoeleinden. Ook deze stellingname is belangrijk. De exploitant van een horeca- of sportaccommodatie kan hierdoor zijn hoge investering in veiligheid en orde compenseren door uitnutting van de marketingmogelijkheden van de smart card, zoals betaalapplicaties en spaar- en loyaliteitsprogramma's, alsmede internetvoorzieningen.

Interstrat ICT Group is de eerste onderneming, welke zich met biometrische applicaties in combinatie met het gebruik van smart cards op de massabezoekersmarkt richt, die een positieve rapportage van de Registratiekamer inzake het gebruik van biometrische gegevens heeft ontvangen. Hiermede is baanbrekend werk verricht voor de ICT-branche en kan een belangrijke lans zijn gebroken voor het grootschalig invoeren van biometrische toepassingen in de samenleving.

Met deze rapportage van het onderzoek van de Registratiekamer inzake VIS2000 van Interstrat ICT Group is tevens een einde gekomen aan de geruchtenstroom omtrent de inbreuk op de privacy van personen, welke door de vele persberichten is ontstaan. Er is duidelijkheid geschapen, binnen de toepassingsgebieden die Interstrat aan VIS2000 heeft toegekend. Het vastleggen van biometrische gegevens van bezoekers en verificatie en identificatie van deze bezoekers in combinatie met het gebruik van zwarte lijsten, is binnen de regelgeving van het nieuwe WBP met VIS2000 van Interstrat toegestaan.

Persbericht -3-

VIS2000 van Interstrat ICT Group is momenteel inzetbaar in de uitgaanswereld alsmede de wereld van de betaalde sport en evenementen. Ook wordt binnenkort een versie voor recreatieparken, hotels en casino's op de markt gebracht.

Ron Velders, directeur van Interstrat ICT Group, stelt de samenwerking binnen het onderzoek naar VIS2000 met de Registratiekamer als uitermate constructief en plezierig te hebben ervaren. Velders stelt dat biometrische technologie in combinatie met smart cards een belangrijke groei in de komende jaren te zien zullen geven. De verwachting van de gerenommeerde onderzoeksbureau's is dat deze markt in 2002 zal groeien naar een uitgifte van meer dan 250 miljoen van biometrie voorziene smart cards, gezamenlijk goed voor een omzet van meer dan 5 miljard Euro. Met name de vrije tijds en sportsectoren zullen hierin de grootste spelers zijn. Velders wil met zijn Nederlandse Interstrat ICT Group een marktleidende positie verwerven in deze mondiale markt.

Enschede, 19 maart 2001,
Interstrat ICT Group BV

Ron Velders
Algemeen Directeur

Interstrat ICT Group BV
Interstrat ICT Group BV uit Enschede (Nederland) is opgericht in 1998 en telt momenteel 25 personeelsleden. Het bedrijf startte in 1999 met de ontwikkeling van de Biometrische bezoekerspas in samenwerking met het in Belgie op Flanders Language Valley te Ieper gevestigde Keyware Technologies NV. In 2000 trad de Franse wereldleider op het gebied van de productie en ontwikkeling van smart cards -Gemplus SA- toe tot de samenwerking als card technology partner. Inmiddels zijn in Nederland reeds 20 uitgaansgelegenheden tot aanschaf van het VIS2000 biometrische card systeem overgegaan. Interstrat ICT Group BV richt zich wereldwijd op de markten uitgaan , sport , recreatie en amusement -. Binnen 3 jaar wil de onderneming in de Europese Unie meer dan 10.000.000 biometrische smart cards in omloop hebben gebracht en zal de onderneming marktleider zijn op het terrein van biometrische vrije tijds toepassingen, en zal dan werk bieden Internationaal aan meer dan 200 medewerkers. Het gebruik van deze biometrische passen op het Internet speelt daarbij een belangrijke rol.

Voor meer informatie:

Interstrat ICT Group B.V.
Transportcentrum 3
7547 RT Enschede
Tel: +31 (0)53 434 7249
Fax: +31 (0)53 434 8291

Mobile +31 (0)6 51 262 282
www.interstrat.nl
(rvelders@interstrat.nl)

Bijlagen: Rapport Registratiekamer onderzoek VIS2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...