Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zonevreemde Vlaamse woning blijft rechtsonzeker

Datum nieuwsfeit: 19-03-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persmededeling van de CVP
(19 maart 2001)

ZONEVREEMDE WONING BLIJFT RECHTSONZEKER

De problematiek van de zonevreemde woningen geeft vele Vlaamse gezinnen een gevoel van onzekerheid. Men weet niet wat men mag of niet mag, of wat er in de toekomst met de gezinswoning zal gebeuren.

Om de eigenaars van een zonevreemde woning rechtszekerheid te bieden, dienden Joachim Coens en de Vlaamse CVP-fractie onlangs een voorstel van decreet in.

Dit voorstel regelt onder meer het volgende :

* Na juni 2004 worden verbouwingswerken binnen het bestaand bouwvolume toegelaten voor vergunde, niet-verkrotte zonevreemde woningen. Het gaat niet om ongelimiteerd verbouwen, maar om verbouwingswerken zoals gedefinieerd in het decreet op de ruimtelijke ordening.
* Het voorstel geeft de woningen die gelegen zijn in een aantal gebieden (groengebieden, natuurgebieden...) de mogelijkheid tot heropbouw of verbouwing na een brand of een ramp.

* De eigenaar van een woning moet niet langer de bewoner zijn om een stedenbouwkundige vergunning te verkrijgen voor heropbouw na een ramp. Dit is immers niet relevant.

Vorige vrijdag liet de Vlaamse regering weten dat ze beslist heeft dat de gemeenten uitstel krijgen om hun structuurplan uit te werken. De overgangsbepalingen voor zonevreemde woningen blijven zo lang gelden. De CVP vindt dit geen goede beslissing. Niet alleen verdwijnt zo de stimulans voor de gemeenten om werk te maken van de gemeentelijke structuurplanning. Bovendien zal het langer duren voor er een definitieve regeling is. De rechtsonzekerheid voor de zonevreemde eigenaars blijft dus duren.

Bovendien kan minister Van Mechelen niets uitstellen zonder een decreet. Tot nu toe werd er geen ontwerp ingediend in het Vlaams parlement. Is dit het zoveelste voorbeeld van een aankondiging zonder daden? Is er wel een eensgezinde beslissing genomen in de regering?

De minister zou veel tijd kunnen besparen door gewoon het voorstel van Joachim Coens te steunen. Dat is wel ingediend en het lost de problemen ten gronde op. De eigenaars van zonevreemde woningen zouden hem dankbaar zijn.

Stefaan De Clerck
Algemeen Voorzitter

Luk Vanmaercke
Woordvoerder
02/238.38.75

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie