Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brillendrager ziet bril niet alleen als gebruiksvoorwerp

Datum nieuwsfeit: 20-03-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Een bril is dé mode-accessoire voor elke stijl

Voor bijna elk aspect van ons leven moeten wij goed kunnen zien. Ooit was een bril iets om je over te schamen, maar dankzij de technische en esthetische ontwikkelingen, zijn brillen nu veel geavanceerder dan de traditionele brillen met jampotlenzen. Het onderzoeksbureau NIPO vond dat 92% van de Nederlanders gelooft dat een bril veel modieuzer is dan vroeger. Dit betekent dat moderne brillendragers hun brillen niet alleen als een gebruiksvoorwerp, maar als een accessoire zien.

Zowel mannen als vrouwen realiseren zich dat ze er met een bril heel verschillend uit kunnen zien, en dat ze een bril kunnen gebruiken om een bepaald image op te bouwen. Vernieuwingen in lichtgewicht materialen voor monturen zoals titanium en het gebruik van lasertechnologie voor monturen en lenzen, hebben de keus voor brillendragers enorm vergroot. Het geweldige assortiment stijlen en kleuren dat momenteel beschikbaar is, betekent dat er monturen gekozen kunnen worden die passen bij verschillende outfits of activiteiten. Ze kunnen ook worden gebruikt om bepaalde kenmerken van het gezicht te benadrukken of te minimaliseren en als een expressie van het karakter van de drager * net zoals dat met kleren wordt gedaan. Brillen worden zelfs door mensen met goede ogen gedragen: trendy monturen met plastic lenzen zonder enige sterkte zijn overal verkrijgbaar, zowel bij de opticien als in modieuze kledingwinkels, voor zowel dames als heren.

Brillendragers in Europa krijgen steeds meer de neiging om meer dan één bril te kopen * net zoals wij meer dan één paar schoenen hebben. Iris Minke, de 'Imelda Marcos van de brillen', zegt: 'Ik heb heel veel brillen, omdat ik het saai vind om iedere dag dezelfde bril te dragen. Je draagt toch ook verschillende schoenen die bij je kleding passen wanneer je naar een vergadering moet, of gaat winkelen, of een avondje uit gaat * waarom dan ook niet een andere bril? Wanneer ik mijn zwarte werkpak draag, zet ik een bonte, kleurrijke bril op. Maar als ik een avondjurk draag, dan zet ik een mooie bil met een dun montuur op.'

Het heeft echter lang geduurd voordat de mensen in Nederland meer dan één bril gingen kopen. Brillen waren namelijk erg duur. 53% van de Nederlandse bevolking draagt een bril, en slechts 8% heeft er meer dan één. Dit is een enorm verschil met het Verenigd Koninkrijk, waar hetzelfde percentage van de bevolking (53%) een bril draagt, maar waar 43% er meer dan één heeft. Meer dan 76% van de Nederlanders gelooft dat brillen te duur zijn en bijna 50% van de mensen die een bril dragen zei dat ze meer dan één paar tegelijkertijd zouden kopen als de brillen wat goedkoper waren. 1

Deze hoge prijzen hebben de Nederlanders ervan weerhouden om vaker een bril te kopen, en hebben ervoor gezorgd dat de markt zich minder snel heeft ontwikkeld vergeleken met andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk. Nu dat deze situatie vanuit het buitenland, zowel vanuit het Verenigd Koninkrijk als vanuit Duitsland, wordt aangepakt, begint de consument meer interesse in deze sector te krijgen.

De buitenlandse rivalen worden geleid door Specsavers Opticiens, de marktleider in Groot-Brittannië, met een reputatie voor innovatie van de optische sector, waarbij de kosten voor de oogverzorging werden gereduceerd en consistente oogonderzoeken van hoge kwaliteit werden gegarandeerd. Specsavers is momenteel de marktleider in de optische detailhandel in het Verenigd Koninkrijk, met een aandeel van 25%. In Groot-Brittannië worden er ca. 100.000 brillen per week verkocht: bijna driemaal zoveel als de wekelijkse verkoop van de totale Nederlandse markt.

Deze optische groep is met 16 winkels nu overal in Nederland aanwezig. Dit initiële succes in Nederland heeft Specsavers aangemoedigd om een ambitieus uitbreidingsprogramma door te voeren. De onderneming is van plan om vóór 2002 nog eens 35 winkels te openen, en 55 vóór 2003.

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER SPECSAVERS

Specsavers verkoopt brillen van goede kwaliteit inclusief gratis glazen in zes prijscategorieën, van fl 149 tot fl 349. Een NIPO-onderzoek in juni 2000 toonde aan dat de gemiddelde prijs van een bril in Nederland fl 670,- bedroeg, bijna het dubbele van de gemiddelde prijs van fl 339,- in Groot-Brittannië.

Specsavers heeft een assortiment van meer 1600 stijlen in verschillende kleuren, afmetingen en materialen, inclusief de moderne titanium- en randloze stijlen, en natuurlijk ook de nieuwe bonte plastic monturen.

Niet alleen biedt Specsavers lage prijzen voor brillen van goede kwaliteit en consistente oogonderzoeken, maar ze hebben ook het 10-staps oogonderzoek in al hun winkels geïntroduceerd, gebaseerd op Britse standaarden, die wereldwijd een uitstekende reputatie genieten.

Als u een interview wilt organiseren met een brillenspecialist van Specsavers of met Iris Minke (de Imelda Marcos van de brillen), kunt u contact opnemen met Anna Christoforou van Bulletin International op +44 20 7278 6070. U kunt ook e-mail-bericht sturen naar (anna.christoforou@uk.bulletin.com)

Bulletin heeft ook gratis BETA SP-beelden voor uitzending beschikbaar, over een groot aantal Nederlandse optische kwesties, inclusief interviews met brillenspecialisten en Iris Minke. ACHTERGRONDINFORMATIE

WAT VERTELT UW BRIL OVER U?

Het soort bril dat een persoon draagt kan interessante informatie leveren over de ware aard van hun persoonlijkheid en karakter.

Ø Modern rechthoekig montuur * trendy en modieus; solide en betrouwbaar; vriendelijk en veelzijdig; goed gezelschap. Ø Groot rond montuur * een levendig karakter, wil graag opgemerkt worden en houdt van aandacht. Ø Klein rond montuur * gevoelig van aard; denkt overal zorgvuldig over na, voordat een beslissing wordt genomen; vaak erg intens. Ø Een lichtgewicht randloze bril * stil en zelfverzekerd; gematigd; houdt van de eenvoudige dingen in het leven; gezond en lief; populair. Ø Zwart, donker grijs of blauw montuur * verantwoordelijk; intelligent; gevoelig; betrouwbaar; iemand die om anderen geeft. Ø Donker rood of paars montuur * vol passie, zinnelijk en impulsief, levendig en intelligent. Ø Monturen in lichtere kleuren, zoals blauw en groen * eerlijk, integer, goed. Ø Roze of gele monturen * romantisch; harde bolster zachte pit, sensueel. Ø Bril met schildpadkleurig montuur * volwassen; individueel; gesofistikeerd.

WELKE STIJL?
Een nieuwe bril heeft een enorm effect op de manier waarop iemand eruit ziet * net zoveel als een nieuw kapsel of nieuwe kleren. Het is daarom belangrijk om alle relevante lichamelijke factoren te overwegen en om zorgvuldig na te denken over welke 'look' men wil hebben.

GEZICHTSVORM:
De vorm van het montuur moet de gezichtsvorm uitbalanceren, in plaats van er nadruk op te leggen.

Ø Een vierkant gezicht heeft een breed, diep voorhoofd, een brede kaaklijn en een vierkante kin. Zoek dus een rondere stijl om de kaaklijn te verzachten. Ronde en ovalen stijlen met zijkanten bovenaan het montuur zijn het beste. Probeer dunne, hoekige en rechthoekige stijlen te vermijden alsook monturen met een kleur aan de onderrand van het montuur. Ø Een ovalen gezicht is evenwichtig met zachte rondingen; het voorhoofd is iets breder dan de kaak, die zachtjes glooit en de jukbeenderen liggen hoog in het gezicht. Op een ovalen gezicht passen de meeste stijlen. Ø Een rond gezicht is betrekkelijk kort met een breed voorhoofd, vaak met bolle wangen en een ronde kin. Het gezicht kan er met sommige brilstijlen smaller uitzien: brillen die breed en niet zo diep zijn, of een vlindermodel hebben, zodat de aandacht naar de bovenkant van het gezicht wordt getrokken. Probeer kleine en ronde of erg grote monturen te vermijden. Vermijd monturen met een gekleurde of versierde onderrand. Ø Een driehoekig gezicht heeft een betrekkelijk smal voorhoofd met dicht bij elkaar liggende ogen, en wordt naar de kaaklijn toe steeds breder. Een krachtige stijl geeft het gezicht evenwicht. Sterke, brede monturen zijn de beste keuze en kleine smalle monturen moeten vermeden worden. Ø Een hartvormig gezicht heeft een breed voorhoofd met een smalle kin en mond. Kleinere monturen zonder versieringen aan de buitenkant, of smalle ronde of vierkante monturen met lager ingezette zijkanten zijn het beste. Monturen die breed aan de bovenkant zijn moeten vermeden worden, aangezien deze de vorm van het gezicht overnemen, in plaats van uitbalanceren. Ø Een lang gezicht is smal met hoge jukbeenderen en een diep voorhoofd. Een geheel gekleurd montuur past hier goed bij, ook brede monturen en monturen met een krachtige bovenrand. Een groter, vierkant montuur kan een lang ovalen gezicht in evenwicht brengen. Kleine vierkante monturen moeten vermeden worden.

HAARKLEUR & KAPSEL:
De kleur van een bril is net zo belangrijk voor je 'look' als de vorm ervan.

Ø Blond, licht of lichtbruin haar en een blanke huid * lichtgewicht monturen met delicate kleureffecten zijn het beste. Warme kleuren voegen warmte aan de huidskleur toe. Donkere, zware monturen en koele kleuren (blauw, groen of licht gekleurde metalen) moeten vermeden worden. Ø Bruin haar * een bril moet de warmte van de natuurlijke tint weerspiegelen: gebruik schildpadkleurige, roodbruine, gouden, koperen of bronzen kleuren. Vermijd koele kleuren, tenzij de drager een bepaald effect wil bereiken met een sterk en opvallend contrast. Groene of bruine kleuren die de kleur van de ogen overnemen kunnen er ook mooi uitzien. Ø Donker haar en olijfkleurige, mediterrane of lichte Aziatische huid * metalen licht zilveren of gouden montuur, maar ook lichtbruine en schildpadkleurige brillen staan goed. Pastel- en erg donkere kleuren zijn niet geschikt voor deze huidskleur. Ø Zwart haar en donkere huid * elke soort metalen montuur past bij deze huidskleur. Simpele monturen en kleuren staan uitsteken, maar heldere kleuren moeten worden vermeden, tenzij ze bij een specifiek outfit passen.

HAAR:
Ø Kort, geometrisch kapsel * weerspiegel de 'look' met een geometrisch montuur of maak het image zachter met rondere monturen. Ø Zacht, krullend haar * kan er prachtig uitzien met delicaat gevormde, randloze monturen en doorzichtige kleuren. Ø Erg krullend haar * een klein klassiek montuur is het beste en het montuur moet de lijn van de wenkbrauwen volgen. Ø Erg kort haar of lang haar in een paardenstaart * sterke vorm en opvallende kleuren of monturen met meer versieringen * deze trekken de aandacht naar het gezicht. Ø Lang haar * de bril moet geprobeerd worden met het haar los, het haar in een staart en het haar naar boven gekapt, zodat de bril bij alle kapsels past.

KENMERKEN:
Een bril kan een bepaald kenmerk van het gezicht goed verbloemen: Ø Lange neus * een lage brug zorgt ervoor dat de neus korter lijkt. Ø Korte neus * een montuur met een hoge brug op dezelfde hoogte als de bovenrand werkt het beste. Ø Ogen vlak bij elkaar * een kleine of doorzichtige brug zorgt ervoor dat het lijkt alsof de ogen verder uit elkaar staan. Ø Ogen ver uit elkaar * een gekleurde brug zorgt ervoor dat het lijkt alsof de ogen dichter bij elkaar staan.

TIPS:

Ø De ogen moeten in het midden van de lens staan, zodat het niet lijkt alsof ze scheel kijken. Gewoonlijk moet de bovenrand van het montuur niet hoger liggen dan de wenkbrauwen. Ø De onderrand mag de wangen niet raken, zodat de bril niet schuurt of irriteert. Ø Het montuur mag niet breder zijn dan de breedte van het gezicht aan de slapen. Het ontwerp en de positie van de brug is van groot belang voor een goede pasvorm. Ø Dames moeten aan hun juwelen denken. Als ze liever zilver dragen, dan moet geen gouden montuur worden gebruikt, en vice versa. Ø De kleur moet bij de meeste kleren passen (tenzij u meer dan één bril koopt).

MAKE-UP:

Ø Door een bril wordt er meer warmte op de huid vastgehouden. Vermijd daarom oogmake-up in de vorm van crèmes die veel sneller vegen en in de rimpels gaan zitten, vergeleken met make-up in poedervorm. Ø Lenzen van bijziende mensen doen de ogen kleiner lijken * daarom is meer make-up nodig om de ogen te benadrukken. Donkere mascara of mascara die de oogharen verstevigt is het beste. Ø De lenzen van verziende mensen vergroten de ogen en de huid daaromheen. Gebruik niet teveel oogmake-up en de kleuren moeten goed in elkaar overlopen. Gebruik een dekstift of een enigszins lichtere foundation onder de ogen. Ø Brilmonturen kunnen schaduwen op het gezicht werpen. Gebruik een dekstift of een lichtere kleur foundation om deze randen te camoufleren.

BULLETIN INTERNATIONAL

Nushka de Grip
Bulletin International

E-mail: (Nushka.degrip@uk.bulletin.com)
Tel.:+44 (0)20 72786070
Fax: +44 (0)20 72786349

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie