Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Milieusamenwerking diverse instanties bij HSL/A16

Datum nieuwsfeit: 20-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

20-03-2001

Milieusamenwerking bij HSL/A16
Gemeenten, politie, hoogheemraadschap en provincie werken bij de aanleg van de HSL en de verbreding van de A16 samen om bouwstoffen zoals grond, puin en steen op-nieuw te gebruiken. Daarmee handhaven de partijen milieuregels volgens het Bouwstoffenbesluit. Het doel hiervan is de bodem en het oppervlaktewater te be-schermen tegen verontreiniging. Daarnaast zijn minder nieuwe (primaire) bouwstoffen nodig. In juni wordt een eerste evaluatie over de meerwaarde van de samenwerking afgerond.

Het gezamenlijk optrekken bij het handhaven van de regels uit het Bouwstoffenbesluit is effec-tief en efficiënt. Het zorgt voor preventief naleven van milieuregels in plaats dat alleen achteraf gecontroleerd wordt. De samenwerking startte begin dit jaar met een opleiding over het Bouwstoffenbesluit voor alle deelnemers. In februari zijn de eerste actiedagen uit-gevoerd. Aannemers zijn vooraf geïnformeerd over het Bouwstoffenbesluit en daarna zijn de meldingen van aan- en afvoer van grondstoffen gecontroleerd. Deze week vinden opnieuw actiedagen plaats. Dan ligt het accent op het transport en de herkomst van de bouwstoffen die naar de bouwplaats komen om daar gebruikt te worden. Dit voorjaar volgen nog meerdere actiedagen.

Het Bouwstoffenbesluit geeft regels waaraan alle nieuwe werken en werken in uitvoering waarbij steenachtige bouwstoffen worden gebruikt, moeten voldoen. Het gaat om bouwstoffen zoals puingranulaat, straatklinkers, bodemas van afvalverbrandingsinstallaties en grond. Handhaven van milieuregels volgens het Bouwstoffenbesluit (juli 1999) is een complexe zaak. In Nederland is nog weinig ervaring met de uitvoering van het besluit opgedaan en zeker waar het om grote infrastructurele werken zoals de HSL/A16. Bij dit project worden grote hoeveelheden secundaire grondstoffen ingezet.

Onder verantwoordelijkheid van het Servicepunt Handhaving (SEPH) nemen deel aan het project Bouwstoffen op de rails: Politie Midden- en West Brabant, Korps Landelijke Politiediensten, de gemeenten Zundert, Drimmelen, Moerdijk en Breda, het Openbaar Ministerie, het Hoogheemraadschap West-Brabant en de provincie Noord-Brabant. Deze partijen zijn allen in meer of mindere mate bij het werk aan de HSL/A16 betrokken. Ook het projectbureau HSL/A16 is bij de handhavingactie betrokken.

Breda, 20 maart 2001

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie