Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Economische en sociale potentieel draadloze diensten in EU

Datum nieuwsfeit: 20-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: European Commission
Zoek soortgelijke berichten
European Commission

IP/01/416

Brussel, 20 maart 2001

Commissie wijst op het grote economische en sociale potentieel van draadloze diensten

De Europese Commissie heeft vandaag een mededeling aangenomen met de titel: "De invoering van mobiele communicatie van de derde generatie in de Europese Unie: Stand van zaken en de weg vooruit". De Europese Commissie bekijkt in deze mededeling de toestand in Europa op een moment dat de meeste lidstaten vergunningen voor derde generatie (3G) mobiele communicatiesystemen en -netwerken hebben verleend of op het punt staan te verlenen. De Commissie wijst op de belangrijke bijdrage die 3G kan leveren aan de totstandbrenging van de informatiemaatschappij in de EU. Door gebruik te maken van de ervaringen en het succes van de mobiele diensten van de huidige GSM-generatie voor de ontwikkeling van creatieve 3G-diensten met toegevoegde waarde, stimuleert de EU haar leiderspositie op het vlak van technologie, concurrentievermogen en innoverende producten in deze belangrijke sector.

In de mededeling(1)
wordt de nadruk gelegd op de noodzaak gebruik te maken van het bestaande communautair beleid om een gunstig klimaat te scheppen voor de toekomstige draadloze digitale diensten. Ten eerste moet het toekomstige regelgevingskader voor elektronische communicatie en voor radiospectrumbeheer snel worden goedgekeurd en toegepast. Ten tweede blijft de Commissie verder werken aan een beter klimaat voor het succes van draadloze digitale toepassing en inhoud door middel van het bestaande communautair beleid zoals het onderzoek en het eEurope-actieplan. Ten derde zal de Commissie een dialoog op gang brengen met de lidstaten, telecommunicatie-exploitanten en apparatuurleveranciers om een aantal kwesties te onderzoeken om de realisatie van 3G-netwerken te vergemakkelijken. De heer Liikanen, Europees Commissaris voor Ondernemingsbeleid en informatiemaatschappij zei in dit verband het volgende: "GSM was een Europees succes en nu zijn we op weg naar 3G en verder. Elke overgang brengt onzekerheid met zich mee, maar de Commissie wijst op de grote kansen van deze nieuwe generatie mobiele digitale diensten. We mogen niet vergeten dat 3G stevig is gefundeerd: in de nabije toekomst is 3G het enige levensvatbare, in brede kring aanvaarde gemeenschappelijke platform voor alle draadloze toepassingen. 3G zal de gebruiker een nieuw type gepersonaliseerde en gelokaliseerde gebruikersvriendelijke diensten bieden, met mogelijkheid tot wereldwijde roaming. Nieuwe inhoud en nieuwe diensten bepalen het succes van de nieuwe generatie mobiele digitale diensten."

De Commissie beklemtoont het belang van het toekomstige regelgevingskader voor elektronische communicatie. Het huidige regelgevingskader, waarin elke lidstaat zelf het mechanisme voor het verlenen van vergunningen en de vergunningsvoorwaarden bepaalt, is verantwoordelijk voor de wildgroei van vergunningsvoorwaarden, waardoor de toekenning van de 3G-vergunningen werd gekenmerkt. Meer coördinatie op Europees niveau is dan ook noodzakelijk. De voorstellen van de Commissie van juli 2000 voor de herziening van het communautair kader voor elektronische communicatie (zie IP/00/749) en voor een beschikking inzake het radiospectrumbeleid, voorzien in mechanismen om de toekenning van gebruiksrechten voor het radiospectrum te harmoniseren (zie IP/00/751). Deze voorstellen bieden ook een beleidsplatform voor discussies over een meer algemene aanpak en de "beste praktijk" met betrekking tot radiospectrum, waarbij een geharmoniseerde aanpak in het belang van de Gemeenschap is. De Commissie herinnert aan het verzoek van de Europese Raad van Lissabon om deze wetgeving aan te nemen voor eind 2001.

(1)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie