Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

EC verleent goedkeuring overname Equant door France Télécom

Datum nieuwsfeit: 21-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: European Commission
Zoek soortgelijke berichten
European Commission

IP/01/426

Brussel, 21 maart 2001

Commissie verleent goedkeuring voor overname Equant door France Télécom

De Europese Commissie heeft toestemming gegeven voor de geplande overname door France Télécom van het in Nederland gevestigde telecombedrijf Equant. Uit een grondig onderzoek was namelijk gebleken dat er zelfs na de operatie voldoende concurrentie zou blijven bestaan op de telecommarkt.

Volgens de bepalingen van een overeenkomst die op 29 januari bij de Commissie is aangemeld, zou het gevestigde Franse telecombedrijf France Télécom het belang verwerven dat SITA in Equant bezat; daarna zou ze Equant met haar eigen onderneming Global One fuseren. SITA is een non-profitorganisatie die globale telecomdiensten aanbiedt in de luchtvaartsector. Door de operatie krijgt France Télécom de uitsluitende zeggenschap over de gefuseerde onderneming, die ter beurze genoteerd zal blijven.

De Commissie heeft onderzocht of de overname zou leiden tot het in het leven roepen of versterken van een machtspositie op een van de markten voor globale telecomdiensten waarop zowel Equant als Global One actief zijn. Haar aandacht ging daarbij vooral naar drie soorten afnemers: de luchtvaartsector, de afnemers in Frankrijk en andere klanten die specifieke behoeften hebben inzake diensten voor beheer van datanetwerken.

De Commissie kwam tot de bevinding dat de verwerving van Equant niet zou resulteren in een versterking van de markt van France Télécom ten opzichte van een van deze categorieën afnemers. Zij stelde ook vast dat de diensten inzake globale telecommunicatie die de nieuwe onderneming aanbiedt, ook kunnen worden geleverd door andere ondernemingen als Concert, WorldCom, Cable & Wireless en Infonet.

France Télécom, dat ten dele in handen is van de overheid, is het grootste telecombedrijf in Frankrijk. Zij levert een ruim assortiment telecomdiensten aan particulieren, professionele gebruikers en grote ondernemingen, vooral in Frankrijk. De diensten die France Télécom aanbiedt op het gebied van globale telecommunicatie en beheer van datanetwerken, verlopen via haar volle dochteronderneming, Global One.

Equant NV levert wereldwijd naadloze internationale datanetwerkdiensten aan multinationale ondernemingen. Zij ontstond in 1995 uit SITA, een non-profitcoöperatie die sinds 1949 aan de internationale luchtvaartbranche diensten verleent op het gebied van globale telecommunicatie en beheer van datanetwerken. Vóór de aangemelde operatie werd doorgevoerd, bezat The SITA Foundation 33,97% van de Equant-aandelen en Morgan Stanley Dean Witter 1,9%, terwijl de resterende 64,12% van de aandelen in handen was van het grote publiek.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie