Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Leidraad voor activiteiten op Internationale Antiracisme Dag

Datum nieuwsfeit: 21-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Anti Racisme Informatie Centrum

LBR-informatie

21 maart - Internationale Antiracisme Dag
Leidraad voor activiteiten gepubliceerd Onder de titel 21 maart Internationale Antiracisme Dag - Leidraad voor activiteiten heeft het LBR een brochure uitgegeven voor scholen, buurt- en kerkelijke organisaties, instellingen, bedrijven en particulieren die rond 21 maart activiteiten organiseren. De leidraad is een handreiking waar mensen ideeën uit kunnen putten en waarin beproefde voorbeelden staan beschreven. De door de Verenigde Naties ingestelde internationale antiracisme dag 21 maart heeft dit jaar extra betekenis omdat de Verenigde naties het jaar 2001 hebben uitgeroepen tot internationaal jaar tegen racisme.

In de Leidraad voor activiteiten wordt eerst kort het 'waarom' en 'belang' van 21 maart aangestipt. Vervolgens wordt het programma belicht van de 21 maart viering van Wijkcentrum De Erker in Schiedam. Bij De Erker maakt 21 maart al jaren deel uit van het reguliere programma. Het grootste deel van de Leidraad bestaat uit beschrijvingen van materialen en publicaties. Deze zijn geselecteerd op hun bruikbaarheid voor activiteiten rond de 21ste maart. Uitgebreide aandacht is er voor materialen die geschikt zijn voor het onderwijs, kinderen en jongeren. Suggesties voor activiteiten binnen het buurtwerk worden eveneens gegeven. Onder de noemer Religie zijn een groot aantal publicaties opgenomen over interreligieuze projecten en ontmoetingen. Daarnaast staan bruikbare tentoonstellingen en publicaties over multiculturele stadswandelingen uit verschillende steden beschreven, en is een selectie opgenomen van theatervoorstellingen en -gezelschappen die uitermate geschikt zijn voor een 21 maart-programma.

De publicatie 21 maart Internationale Antiracisme Dag - Leidraad voor activiteiten (25 paginas) is verkrijgbaar door 9,-- (4 Euro) over te maken op giro 73246, t.n.v. LBR, Rotterdam, o.v.v. 21 maart.

Toelichting

Sinds 1966 is 21 maart de Internationale dag ter bestrijding van alle vormen van rassendiscriminatie. Ter nagedachtenis van het bloedbad in Sharpeville, Zuid-Afrika, in 1960. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft in 1967 alle lidstaten opgeroepen 21 maart in ere te houden. Ieder jaar in de periode voor 21 maart komen er bij het LBR vragen binnen van mensen die op zoek zijn naar ideeën, materialen of tentoonstellingen. De organisatie Nederland Bekent Kleur stimuleert het plaatsvinden van activiteiten met een jaarlijkse actieweek rond 21 maart. Daarnaast zijn er vele lokale organisaties actief. Voor het LBR zijn de steeds terugkerende verzoeken en de toenemende vraag rond 21 maart aanleiding geweest om de leidraad voor 21 maart activiteiten samen te stellen.

Op de website van het LBR staat informatie over 2001, het VN-jaar tegen racisme, en over activiteiten rond 21 maart.

Voor meer informatie kunt u terecht bij LBR-medewerker Gé Grubben, per email of telefonisch (010 201 02 01). Hij stelde de publicatie samen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie