Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Belgische regering te passief bij terugtrekking uit Sabena

Datum nieuwsfeit: 21-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Volksunie

Sabena: regering staat erbij en kijkt ernaar. Terugtrekking uit Sabena moet worden voorbereid (21/03/01)

De akkoorden tussen de federale regering, de SAir-groep en de werknemers van Sabena zijn nog maar een maand oud, of alweer troepen de onweerswolken samen. De nieuwbakken baas van Sair, Mario Corti, geeft onverbloemd te kennen dat een scheiding tussen de SAir-groep en Sabena reëel wordt. Echter, vanmorgen deelde minister Daems in de Kamercommissie Infrastructuur mee dat er voor de regering geen probleem is: het vertrouwen in de SAir-groep om de stabiliteit van Sabena te verzekeren, blijft ongeschonden.

Minister Daems gaat de vraag naar de verantwoordelijkheid van het Zwitsers management, evenals de eigen verantwoordelijkheid terzake, volledig uit de weg. Als grootste aandeelhouder van Sabena mag van de Belgische staat toch worden verwacht dat zij enige controle uitoefent. De overheid wenst managementprincipes ingang te doen vinden in de ambtenarij, maar geeft terzake een weinig stichtend voorbeeld.

Om te vermijden dat we in de nabije toekomst nogmaals voor voldongen feiten komen te staan, vraagt Volksunievoorzitter Fons Borginon dat de regering voorbereidingen treft voor een terugtocht uit Sabena. Er kan niet gewacht worden op de definitieve houding van de SAir-groep t.a.v. de Belgische vleugel om gesprekken te organiseren met de Zwitsers of met andere luchtvaartmaatschappijen. Zolang SAir niet de meerderheid van de aandelen in haar bezit heeft, blijft de Belgische staat meerderheidsaandeelhouder en moet ze initiatieven nemen, i.p.v. te vertrouwen op het Zwitsers management. De verkoop van Sabena, met sluitende sociale garanties, moet overwogen worden. Sabena kan deel uitmaken van een grote internationale groep en haar eigenheid behouden, tenminste als die groep ook gelooft in haar dochter. Dat is nu net hetgeen de Zwitsers niet doen met Sabena.

De huidige situatie van Sabena vormt de onvermijdelijke resultante van de bemoeienissen van politiek, monarchie en Franstalig grootkapitaal. De Belgische overheid heeft nu wel afdoende bewezen dat ze niet in staat is een internationale maatschappij van de ordegrootte van Sabena te besturen. De regering kan haar verantwoordelijkheid, in de eerste plaats naar de werknemers toe, niet langer ontlopen.

Auteur:
VU-nationaal
Fons Borginon, algemeen voorzitter a.i.

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: (ben.weyts@vu.be)
Url: www.vu.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie