Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politiebericht Groningen Winschoten: anderhalve ton buit

Datum nieuwsfeit: 21-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Politiebericht Groningen: Winschoten 21-03-2001 Landelijk actieve bankoplichter aangehouden Woensdag 21 maart 2001

Buit bedraagt anderhalve ton

De politie in Winschoten heeft een onderzoek afgerond naar de oplichtingspraktijken van een 47-jarige man uit Dordrecht. De man wordt ervan verdacht in de periode van september 2000 tot half februari 2001 in heel Nederland bij 41 bankfilialen onder valse voorwendselen geld op genomen te hebben. De totale schade die de vijf betrokken banken hebben geleden bedraagt ruim anderhalve ton. De man die half februari werd aangehouden in zijn woning in Dordrecht zit in de gevangenhouding.

Bij de politie in Winschoten werd eind november aangifte gedaan door een bank van acht gevallen van oplichting bij verschillende filialen in Oost-Groningen. In totaal wist de man daar in twee dagen f 60.000.- te bemachtigen. De man bediende zich van een vervalst rijbewijs of paspoort en wist bankoverschrijvingen of stortingsbewijzen van klanten van de bank te overleggen. Bij een filiaal van de bank in Nieuweschans kreeg een medewerkster argwaan en bleef een vervalst rijbewijs van de man achter.

Op basis van het opgegeven signalement en de foto op het vervalste document werd een aandachtvestiging geplaatst in het Recherche Informatie Bulletin van de CRI. Een politieman uit de regio Zuid-Holland-Zuid herkende in januari de verdachte uit het bulletin en de man bleek korte tijd daarvoor in die regio te zijn aangehouden voor het rijden onder invloed. Hij werd op 16 februari in zijn woning in Dordrecht onder leiding van de rechter-commissaris aangehouden en voor nader verhoor en onderzoek overgebracht naar Winschoten.

De man bekende dat hij in het najaar van 2000 en in de maand januari 2001 bij 41 bankfilialen door het hele land heen getracht had geld op te nemen. In vijfentwintig gevallen was de man succesvol en bedroeg de totale buit zon f 150.000.- . In de andere gevallen kregen bank employees argwaan en werd er niet uitgekeerd. De man bediende zich van valse identiteitsbewijzen en bankoverschrijvings- dan wel stortingskaarten die hij van een groep nog onbekende mannen kreeg. Gezamenlijk werd er naar een bank gereden waar de man het geld trachtte op te nemen. Als de man argwaan bespeurde bij bankpersoneel verliet hij met een smoesje op een rustige manier het bankgebouw. In totaal werkte de man met 19 vervalste identiteitsbewijzen en werden er van even zovele rekeninghouders geldbedragen opgenomen. De rekeninghouders zijn door de betrokken banken schadeloos gesteld.

De man verklaarde tegenover de politie te handelen uit persoonlijke financiële problemen en kreeg van het binnen gehaalde geld een bepaald percentage. Het merendeel van de oplichtingen vond plaats in de provincie Groningen ( 17 gevallen) en de provincie Zuid-Holland ( 16 gevallen). De bedragen die werden buit gemaakt varieerden van f 1000.- tot f 15.000.- . Het verdere onderzoek naar de nog onbekende groep mannen die de verdachte bevoorraadde met de benodigde paparassen wordt gecoordineerd door het Landelijk Bureau Fraude in Zoetermeer in samenwerking met het IFT Noord-West.

Inlichtingen, afdeling Communicatie, 0900 - 8844

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie