Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Mond- en klauwzeer in Nederland

Datum nieuwsfeit: 21-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
European Union

BELANGRIJKE JURIDISCHE KENNISGEVING - Op de informatie op deze site is verklaring van afwijzing van aansprakelijkheid en een verklaring inzake het auteursrecht van toepassing.

Europese Vlag Europa
De Europese Commissie

Voedselveiligheid de en fr nl

Voedselveiligheid

Animal Health / Prevention and Control of Animal diseases

Brussel, 21 maart 2001

Mond- en klauwzeer in Nederland

De Europese Commissie heeft vandaag, na gunstig advies van het Permanent Veterinair Comité (PVC), beschermende maatregelen vastgesteld in verband met de uitbraken van mond- en klauwzeer in de provincie Gelderland in Nederland. De verzending van levende dieren van voor mond- en klauwzeer gevoelige soorten is in heel Nederland verboden. Bovendien mogen geen van de betrokken soorten verkregen vers vlees en vleesproducten, melk en melkproducten en andere dierlijke producten uit de provincies Gelderland, Overijssel, Flevoland en Noord-Brabant worden verzonden, tenzij de producten een adequate behandeling hebben ondergaan. De voor het transport van levende dieren en melk gebruikte voertuigen moeten worden ontsmet. De beschikking is van toepassing tot 4 april 2001. De situatie in Nederland, inclusief de mogelijkheid dat in een gebied met een straal van 1 km rond de twee uitbraken en twee contactbedrijven noodvaccinatie wordt toegepast in afwachting dat alle gevoelige dieren in dat gebied worden gedood en vernietigd, zal worden besproken in een speciale vergadering van het PVC op 23 maart 2001.

Vandaag zijn in Nederland twee uitbraken van mond- en klauwzeer bevestigd op twee bedrijven in de provincies Gelderland en Overijssel. Rond de betrokken bedrijven en rond twee contactbedrijven in Noord-Brabant en in Gelderland zijn onmiddellijk beschermings- en toezichtsgebieden ingesteld. De bedrijven in de betrokken gebieden zijn gecontroleerd.

Na de uitbraak van de ziekte in het Verenigd Koninkrijk heeft de Commissie op 8 maart beperkende maatregelen vastgesteld voor verplaatsingen van voor mond- en klauwzeer gevoelige dieren in de hele Europese Unie. De betrokken dieren mogen niet naar veemarkten of verzamelcentra worden gebracht en alle verplaatsingen van de dieren zijn verboden, behalve wanneer ze rechtstreeks naar het slachthuis rechtstreeks van het ene bedrijf naar het andere worden gevoerd, voor zover daartoe toestemming is verleend door de bevoegde autoriteiten van zowel de plaats van vertrek als die van bestemming. Deze maatregel heeft ten doel ervoor te zorgen dat de mogelijke verspreiding van de ziekte zoveel mogelijk wordt tegengegaan indien zich toch een uitbraak van mond- en klauwzeer zou voordoen buiten het Verenigd Koninkrijk.

Het bestaande verbod op verplaatsingen van dieren is vandaag door Nederland verscherpt. In heel Nederland is een absoluut verplaatsingsverbod opgelegd voor alle levende dieren, alle voertuigen voor dierenvervoer en bepaalde producten, bijvoorbeeld mest. Melk mag, behalve in de beschermings- en toezichtsgebieden, nog worden opgehaald op voorwaarde dat stringente schoonmaak- en ontsmettingsvoorschriften in acht worden genomen.

De Commissie en de lidstaten hebben vandaag evenwel besloten voorlopige aanvullende beschermende maatregelen van de Gemeenschap vast te stellen.

Met name zijjn verboden:


- verplaatsingen van levende gevoelige dieren (runderen, schapen, geiten, varkens en andere evenhoevigen) en daarvan verkregen producten uit Nederland naar andere lidstaten en naar derde landen;


- de verzending van producten, met name vers vlees en vleesproducten, melk en melkproducten, huiden en andere dierlijke producten van de betrokken diersoorten, uit de provincies Gelderland, Overijssel, Flevoland en Noord-Brabant naar andere delen van Nederland, naar de lidstaten en naar derde landen, tenzij de producten verkregen zijn vóór 20 februari 2001 of een zodanige behandeling hebben ondergaan dat elk risico van verspreiding van het virus van mond- en klauwzeer wordt vermeden (pasteurisatie en hittebehandeling van melk, hittebehandeling van vleesproducten, adequate behandeling van huiden).

Bovendien moeten alle voertuigen voor het transport van levende dieren en van melk worden ontsmet en worden beperkingen opgelegd op verplaatsingen van paardachtigen. Deze maatregelen liggen volledig in de lijn van de maatregelen die, in verband met de uitbraak van mond- en klauwzeer in Frankrijk zijn ingesteld.

De Commissie volgt de situatie op de voet, in nauwe samenwerking met de veterinaire autoriteiten van Nederland en de andere lidstaten. De situatie zal opnieuw worden bezien in de speciale vergadering van het Permanent Veterinair Comité van 23 maart 2001. In die vergadering zal ook de mogelijke toepassing van noodvaccinatie in de besmette gebieden in Nederland worden besproken.

Top

Animal Health / Prevention and Control of Animal diseases VOEDSELVEILIGHEID | VOLKSGEZONDHEID | CONSUMENTENZAKEN | DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEIDS-EN CONSUMENTENBESCHERMING

Wat is nieuw ?

Brievenbus

Site Map

Index

Zoekfunctie

Informatie

Uw opmerkingen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie