Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Microsoft: reeks nieuwe technologieën voor .NET-strategie

Datum nieuwsfeit: 21-03-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Bill Gates geeft voorproefje van nieuwe Microsoft 'HailStorm'-technologie

HailStorm leidt nieuw tijdperk in van consistentere, meer gepersonaliseerde gebruikservaringen waarin de gebruiker centraal staat

Schiphol-Rijk, 21 maart 2001 - Microsoft kondigt vandaag een reeks nieuwe technologieën aan om haar .NET-strategie een stap verder te brengen. De technologie - codenaam 'HailStorm' - bestaat uit een reeks XML-webdiensten waarbinnen de gebruiker centraal staat. Met deze diensten kunnen ontwikkelaars oplossingen bouwen die naadloos met elkaar samenwerken via het Internet om consistentere en meer gepersonaliseerde gebruikservaringen te kunnen bieden. Daarnaast heeft Microsoft vijf partners bekend gemaakt: American Express, Click Commerce, eBay, Expedia.com en Groove Networks, die al prototypes en conceptuele demonstraties hebben ontwikkeld die op 'HailStorm' gebaseerde scenario's illustreren.

In een technologiebriefing voor pers en analisten demonstreerde Bill Gates, chairman en chief software architect, voor het eerst HailStorm-technologieën aan het publiek. HailStorm-technologieën zullen een nieuwe wereld van computergebruik mogelijk maken, waar alle applicaties, apparaten en diensten waarmee gebruikers te maken hebben, kunnen samenwerken zoals zij dat willen.

"HailStorm is een belangrijke .NET-mijlpaal in Microsoft's missie om mensen de mogelijkheden te geven die zij willen, door hen te voorzien van goede software, ongeacht plaats en tijd en op elk apparaat," zegt Gates. "We denken dat deze innovatie de mogelijkheden voor de gebruiker op een nieuw niveau tilt en ongeëvenaarde kansen geeft aan de industrie. Het zal een hernieuwde interesse voor het Internet teweegbrengen."

In plaats van dat gebruikers zich moeten aanpassen aan elke technologie, passen de HailStorm-diensten zich aan de gebruikers aan en bieden zij een consistente gebruikservaring binnen het gehele 'persoonlijke netwerk' van de gebruiker. Op HailStorm gebaseerde oplossingen stellen de gebruiker in staat om persoonlijke informatie te beheren en te beveiligen. Dit in tegenstelling tot de wereld van vandaag waarin deze informatie verspreid is over het technologielandschap, zonder mogelijkheden om de privacy onder controle te krijgen. Daarnaast kunnen deze oplossingen verschillende technologieën laten samenwerken, waardoor de gebruikers niet langer het integratiepunt hoeven te vormen.

HailStorm: een consistentere, meer persoonlijke gebruikservaring Microsoft .NET, Microsoft's op XML gebaseerde webservices-platform, steunt op vier pilaren: het .NET Framework en de .NET Visual Studio ontwikkeltools; de .NET Enterprise Servers die de robuuste infrastructuur bieden voor webdiensten, .NET-apparaten en gebruikservaringen; alsmede .NET-diensten. De nieuwe HailStorm-technologie is het resultaat van het werk van de .NET Services Group, die verantwoordelijk is voor het bouwen van XML-gebaseerde webdiensten voor bedrijven en consumenten.

HailStorm is een nieuw soort platform dat bestaat uit een reeks webdiensten en een onderliggende dienstenarchitectuur. De HailStorm diensten zijn rond de individuele gebruiker georiënteerd en stellen de ontwikkelaars in staat om, met toestemming van de gebruiker, bijvoorbeeld toegang te krijgen tot zijn agenda, contactinformatie of documenten, vanuit elke applicatie, elk apparaat of elke service die met Internet is verbonden. HailStorm gebruikt het Passport gebruikersauthentificatie systeem om de identiteit en de informatie van individuele gebruikers te beveiligen. Zowel Passport als de HailStorm-diensten vereisen toestemming en expliciete keuze van de gebruiker voor het vrijgeven van persoonlijke informatie.

"HailStorm zet het debat over online privacy op zijn kop," stelt Bob Muglia, Microsoft group vice president voor .NET-services. "Het fundamentele uitgangspunt hierbij is dat de gebruiker de eigenaar is van zijn persoonlijke informatie en dat hij daar de controle over houdt. Alleen de gebruiker zelf kan dus bepalen wie hij deze persoonlijke informatie geeft en onder welke voorwaarden."

Open toegang vanuit elke applicatie en dienst, en vanaf elk apparaat HailStorm werkt conform een open toegangsmodel, waarbinnen alle interacties plaatsvinden via op XML gebaseerde SOAP-protocollen. Het gebruik van standaard XML- en SOAP-protocollen betekent dat interactie mogelijk is tussen HailStorm en elke applicatie, elk apparaat of elke dienst die verbonden is met het Internet, ongeacht de onderliggende besturingssystemen, programmeertalen of online services. Er is geen Microsoft-software nodig op een client of server om toegang te krijgen tot HailStorm. Microsoft heeft diverse demonstraties gegeven van platforms met toegang tot 'HailStorm', waaronder Microsoft Windows, Apple Macintosh, Pocket PC, Palm en diverse UNIX-versies. Ook Windows XP, Microsoft's besturingssysteem van de volgende generatie dat momenteel nog in ontwikkeling is, zal het voor gebruikers dus mogelijk maken om toegang te krijgen tot 'HailStorm'-diensten, terwijl ontwikkelaars op HailStorm gebaseerde diensten kunnen bouwen.

"We denken dat de technologie een belangrijke rol speelt in het tot stand brengen van hoogwaardige .NET-diensten. Deze diensten plaatsen de individuele gebruiker in het centrum van de technologie waar zij mee te maken krijgen," zegt Muglia. "We zijn van mening dat ontwikkelaars aanzienlijke voordelen kunnen behalen door services te bouwen die meerwaarde bieden aan hun klanten, zoals de mogelijkheid om automatisch in te loggen op favoriete websites, relevante mededelingen tijdig te ontvangen en de mogelijkheid om informatie op een veilige manier te delen met iedereen, overal en op elk apparaat."

Partners ondersteunen HailStorm
Enkele toonaangevende bedrijven hebben reeds prototypes en conceptuele demonstraties ontwikkeld die laten zien hoe zij met behulp van HailStorm betere diensten kunnen bouwen die naadloos integreren met de andere technologieën in het leven van hun klanten. Deze bedrijven lieten de voordelen van HailStorm zien voor services die in elke oplossing kunnen worden opgenomen. Bedrijven die HailStorm gebruiken kunnen hun operationele en ontwikkelingskosten terugbrengen door te profiteren van Microsoft's investeringen in HailStorm. Ook kunnen zij de bestaande relaties met klanten verbeteren, nieuwe klanten aantrekken door een relevanter en meer op de persoon aangepast aanbod, alsmede een betere integratie bewerkstelligen met andere oplossingen binnen het 'persoonlijke netwerk' van de klant. HailStorm is het resultaat van een open ontwerpproces, waarbinnen ontwerpen van te voren bekeken kunnen worden door de ontwikkelgemeenschap.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is marktleider op het gebied van software, diensten en Internet-technologie voor privé- en zakelijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan producten en diensten die ontwikkeld zijn om mensen meer mogelijkheden te bieden met behulp van software, ongeacht op welke plaats, op welk moment en met welk apparaat.

Voor meer informatie:
Microsoft B.V., Michiel Gosens, Public Relations Manager, telefoon: +31 (0)20 - 500 12 74 of Monogram Communication Strategies (MCS) BV, Perlita Fränkel, telefoon: +31 (0)23 - 562 82 08.

Dit persbericht en andere persinformatie van Microsoft kunt u ook vinden op de website van Microsoft Nederland, op pagina www.microsoft.nl/press/.

Microsoft en Windows zijn hetzij gedeponeerde handelsmerken hetzij handelsmerken van Microsoft Corporation in de Verenigde Staten en/of andere landen. Alle andere merk- en productnamen zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van hun respectieve houders.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie