Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brinkman bezorgd over kwaliteit, kosten en voortgang bouw

Datum nieuwsfeit: 21-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

ALGEMEEN VERBOND BOUWBEDRIJF

BRINKMAN BEZORGD OVER KWALITEIT,KOSTEN en VOORTGANG IN BOUW

AVBB

EMBARGO tot 21 maart 2001 14.00 uur

Voorzitter Brinkman van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) is bezorgd over het middellange termijn perspectief voor de bouw. Zowel de voortgang als de beheersing van kwaliteit en kosten staan onder druk. 'Besluitvorming over bouwprojecten gaat steeds moeizamer', zo zei Brinkman vandaag op het AVBB-congres in Den Haag. 'Onzekerheden en risico's voor de bouwbedrijven nemen de laatste tijd sterk toe. Het gevaar bestaat dat hierdoor op de middellange termijn onvoldoende in de maatschappelijke behoefte aan bouwproducten kan worden voorzien'.

Hij illustreerde zijn betoog met cijfers over de productie van woningen in de afgelopen jaren. Die is teruggelopen van ca. 94.000 woningen per jaar in 1994 tot ca. 72.000 woningen vorig jaar. 'De productie holt achteruit. We raken steeds verder achterop bij de jaarlijkse productie van gemiddeld 100.000 woningen die het ministerie zelf als ambitie heeft voor de periode tot 2010. Als er niet snel daadkrachtige besluiten komen, wordt er over een paar jaar helemaal niet meer gebouwd', zo zei voorzitter Brinkman in zijn slotwoord.

Naar aanleiding van de discussie tijdens het AVBB-congres over de samenwerking tussen markt en overheid bij bouwprojecten merkte Brinkman op dat er behoefte bestaat aan alternatieven voor de traditionele vormen van aanbesteding. 'Met kwaliteitsverbetering en kostenbesparing als drijfveren is het van groot belang dat de zoektocht naar meer uitgebalanceerde vormen voortvarend wordt voortgezet', merkte hij op.

AVBB-voorzitter Brinkman uitte verder zijn zorgen over de sterk toenemende complexiteit van het bouwproces. Hij wees op het grote aantal ontwikkelingen die het bouwproces belasten en die door de bouwondernemer nauwelijks zijn te beïnvloeden. Voorbeelden hiervan zijn de vele EU-regels en -richtlijnen en de voortgaande normering en certificering van bouwmaterialen. Ook het aantal partijen dat bij het bouwproces is betrokken neemt sterk toe, onder meer als gevolg van decentralisatie van het overheidsbeleid en van de tendens tot meer integrale beleidsontwikkeling.

Voorzitter Brinkman besloot zijn toespraak op het AVBB-congres met een oproep aan alle betrokken overheidsinstanties om met de bedrijfstak gezamenlijk te bezien welke inspanningen nodig zijn om de voortgang van de bouwactiviteiten inclusief de beheersing van kwaliteit en kosten in de komende jaren te waarborgen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie