Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

PvdA zeer kritisch over zig zag consumptieadviezen paling

Datum nieuwsfeit: 21-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PVDA

Den Haag, 21 maart 2001

PVDA ZEER KRITISCH OVER ZIGZAG CONSUMPTIEADVIEZEN PALING

De PvdA zal vandaag in een algemeen overleg de ministers Brinkhorst van LNV en Borst van VWS kritisch bevragen over hun wisselende consumptieadviezen over palingen. Deze zijn voor de consument volstrekt niet hanteerbaar.

Eerst werd in september vorig jaar paling uit de grote rivieren ontraden op basis van onderzoek en advies van het RIVO, het RIKILT en het RIVM. Waarom het RIKILT-onderzoek - dat uit 1995 dateert - nu pas tot actie van de ministers leidde, is onduidelijk. Gekweekte paling is nog wel veilig, aldus het advies. En paling uit het IJsselmeer mag nog één keer per week worden gegeten. Consumenten konden niets met dit advies omdat de herkomst van paling in de winkel onbekend is. Een systeem voor herkomstbepaling is nooit opgezet.

Op 30 oktober schreven de ministers weer dat normoverschrijding met betrekking tot IJsselmeerpaling niet wordt verwacht. Maar het consumptieadvies werd niet herroepen.

Hoewel is september al een norm voor dioxine in paling werd bepaald, schrijven de ministers op 16 maart jl. aan de Kamer dat, nu een norm van kracht is, het consumptieadvies kan worden ingetrokken. De consument waant zich inmiddels in een doolhof: zijn de onderzoeken en de adviezen van de onderzoeksinstituten niet meer geldig? Waren deze onderzoeken minder goed onderbouwd dan recente monsters, genomen door de Keuringdienst van Waren? Waarom is rivierpaling nu ineens weer wel veilig?

Het zigzag beleid ten aanzien van de consumptie van paling is opnieuw een voorbeeld van de weifelende wijze waarop minister Borst met het dioxineprobleem omgaat. In 1999 kondigde zij nieuwe normen aan voor dioxine in alle soorten dierlijk vet. Deze maatregelen zijn nu pas in Brussel bekend. Voor vis zijn nieuwe maatregelen nog altijd in voorbereiding.

Voor nadere informatie Jeroen Dijsselbloem 070-318 2745

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie