Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wethouders delen folders uit verkeersveiligheidscampagne

Datum nieuwsfeit: 21-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 21-03-2001
Persbericht districten Rijn & Venen en Lekstroom, 10.45 uur

Wethouders delen folders uit: Houd 2 seconden afstand

RIJN & VENEN/LEKSTROOM In de maand september van 2000 is de voorlichtings- en handhavingscampagne Veilig door Lopikerwaard en Nieuwegein van start gegaan. Het doel van de campagne is het verbeteren van het verkeersgedrag en het terugdringen van het aantal ongevallen op de N204 (M.A. Reinaldaweg), N 210 (Provinciale weg, Bovenweg Zuidzijde en Ir. F.E.D. Enschedeweg) en N 228 (Meerndijk, Achthoven Oost, Provinciale weg, Willeskop (60 km/h) en Utrechtseweg) en de wegen in de gemeente Nieuwegein.

Een groot deel van de ongevallen op de campagnewegen wordt veroorzaakt door het onvoldoende afstand houden, het zogenaamde kleven. Dit resulteert in kop-staart botsingen. Het aantal ongevallen kan omlaag als iedere automobilist een veilige afstand houdt ten opzichte van zijn voorligger. Die veilige afstand is minimaal twee seconden.

Op dinsdag 27 maart 2001 start de politie met controles op het kleven. De langs de campagnewegen geplaatste matrixsignborden worden regelmatig van nieuwe teksten voorzien met het tijdens de campagne gebruikte logo: Veilig door Lopikerwaard en Nieuwegein. Deze matrixsignborden worden voorzien van nieuwe slogans die betrekking hebben op de extra controles en luiden: Houd 2 seconden afstand.

De weggebruikers op de campagnewegen zullen op die dag geïnformeerd worden over de gevaren van het kleven. Op verschillende locaties worden door wethouders van de betrokken gemeenten folders, waarschuwende autostickers en andere attenties uitgedeeld aan passerende automobilisten.

Op dinsdag 27 maart zal dit plaatsvinden in Nieuwegein op de kruising Plettenburgerbaan/Martinbaan van 07.30 uur tot 08.30 uur door de wethouder verkeer van Nieuwegein, Margreet Steenhuisen-Kuipers.

In Montfoort zal dit tegelijkertijd gebeuren door de wethouder verkeer van de gemeente Montfoort, José van Dijk op de provinciale weg N 228 ter hoogte van het gemeentehuis van Montfoort.

In Lopik gebeurt dit op de kruising provinciale weg N 210 met de Vrijheidslaan door de wethouder verkeer van de gemeente Lopik, Dieny Scheffer-Versluis.

Waarom veilige afstand?
In de periode 1995-1997 zijn er op de campagnewegen meer dan 250 kop-staart botsingen gebeurd, waarbij 39 gewonden vielen. Automobilisten rijden te dicht op hun voorligger. Ze denken een veilige afstand te bewaren, maar vaak is dat niet zo. De veilige afstand is meestal een grotere afstand dan u denkt!

2 seconden is veilig!
Er is een eenvoudige regel om ervoor te zorgen dat u op een veilige afstand van uw voorligger rijdt: de 2 seconden-regel. Op die manier heeft u 1 seconde om te reageren - bijvoorbeeld door af te remmen. Mist u die eerste seconde, dan heeft u meestal nog 1 seconde om te reageren. 2 seconden is dus vaak het verschil tussen wel of geen aanrijding.

Bekeuringen:
Alle inspanningen zijn erop gericht de verkeersdeelnemers beter op de hoogte te brengen van de geldende regels en risico`s die zij en hun medeweggebruikers lopen bij overtreding. Indien een verkeersdeelnemer door de politie op kleven betrapt wordt, levert dat een forse boete op.
Indien het kleven plaats vindt met een snelheid tot 80 km/h, dan is de boete f 280,-. Wanneer de overtreding wordt begaan met een hogere snelheid dan 80 km/h, wordt er proces-verbaal opgemaakt en gaat dit proces-verbaal naar de Officier van Justitie die de hoogte van de boete bepaalt.

Uitnodiging:
Journalisten worden van harte uitgenodigd aanwezig te zijn op de genoemde locaties op 27 maart a.s. wanneer de wethouders van genoemde gemeenten de folders aan de automobilisten uitdelen. Wethouders delen folders uit: Houd 2 seconden afstand

De 2 seconden-regel


- Kies een punt langs de weg voor u, bijvoorbeeld een paaltje.
- Begin te tellen op het moment dat de auto voor u langs het paaltje rijdt.

- Als u minstens tot twee kunt tellen (éénentwintig, tweeëntwintig) voordat u zelf dat punt passeert, dan heeft u een veilige afstand.

2 seconden bij elke snelheid
De 2 secondenregel geldt voor iedere snelheid. De veilige afstand is afhankelijk van de snelheid die u rijdt. Hoe hoger de snelheid, hoe groter de veilige afstand die u moet bewaren. Hieronder staan de 2 seconden afstanden bij verschillende snelheden aangegeven.

Snelheid (km/u) - afstand (m.)
50 - 28
60 - 33
70 - 39
80 - 45

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie