Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS brengt brochure Levensloop en gezin uit

Datum nieuwsfeit: 21-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Levensloop en gezin

In samenwerking met de Nederlandse Gezinsraad brengt het CBS vandaag de brochure Levensloop en Gezin uit. De brochure geeft een beknopt overzicht van de levensloop van de 16 miljoen inwoners van Nederland. De levensloop van jonge generaties vertoont veel meer variëteit in leefvormen dan die van oudere generaties. Zo trouwt nog maar een kleine minderheid van de jongvolwassenen vanuit het ouderlijk huis. De helft woont eerst een tijdje alleen, de meesten gaan na enige tijd ongehuwd samenwonen. Vooral in deze levensfase is de kans op verandering van leefverband groot, onder andere omdat samenwonen minder duurzaam blijkt dan trouwen. Maar ook het huwelijk is minder 'voor het leven'. Toch brengen oudere paren steeds meer jaren samen door vanwege de toename van de gemiddelde levensduur.

Vier miljoen jonge kinderen en tieners
Een kwart van de bevolking bestaat uit jonge kinderen en tieners. Ze wonen vrijwel allemaal bij hun ouders. Bijna 800 duizend kinderen gaan nog niet naar de basisschool. Naast 1,6 miljoen kinderen in de basisschoolleeftijd zijn er 1,5 miljoen tieners van twaalf jaar of ouder. Een op de vijf jongeren onder de twintig heeft een allochtone achtergrond. In Amsterdam is bijna tweederde van de jongeren allochtoon, tegen nog geen tien procent in Drenthe.

Ruim twee miljoen twintigers: thuis, alleen, samen De ruim twee miljoen twintigers maken veel wisselingen in leefvorm mee. De helft van de meisjes is op 21-jarige leeftijd uit huis. Jongens zijn gemiddeld twee jaar ouder als ze vertrekken. In toenemende mate gaan jongeren eerst alleenwonen of ongehuwd samenwonen. Ruim 400 duizend twintigers zijn getrouwd.

Bijna drie miljoen dertigers: meer uitstel dan afstel van huwelijk Wat trouwen betreft is er meer sprake van uitstel dan van afstel. Als ze dan gaan trouwen zijn mannen gemiddeld 30 en vrouwen 28. Maar niet iedereen trouwt meer en niet iedereen krijgt kinderen. Van de jonge generatie vrouwen zal uiteindelijk 70% trouwen en vier van de vijf vrouwen zullen moeder worden.

Ruim vier miljoen veertigers en vijftigers: meerderheid heeft partner De meerderheid van de veertigers heeft een partner en kinderen. Boven de vijftig woont men vaak alleen met de partner: de kinderen zijn dan uit huis. Onder de 2,4 miljoen gezinnen met kinderen zijn er zo'n 350 duizend eenoudergezinnen. Alleenstaand ouderschap ontstaat in 80% van de gevallen door echtscheiding.

Bijna drie miljoen senioren: langer samen
Senioren brengen steeds meer jaren samen met hun partner door als gevolg van de gestegen levensduur. Bijna 1 miljoen 60-plussers zijn alleenstaand; 600 duizend daarvan zijn weduwe of weduwnaar en 100 duizend zijn gescheiden. Van de 80-plussers leeft een kwart nog met de partner en de helft alleen, meestal als weduwe. De overigen wonen in een tehuis of zijn inwonend.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie