Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tussenbalans acties Metaal & Techniek in Noorden

Datum nieuwsfeit: 21-03-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FNV

Tussenbalans acties in Noorden
Regio Noord - (groningen@fnv.nl)

In Noord-Nederland is door de samenwerkende bonden van FNV, CNV en Unie een tussenbalans opgemaakt van de CAO acties in de Metaal & Technische bedrijfstakken. Bestuurder Anne van Dijk van FNV Bondgenoten maakt duidelijk dat de ingezette strategie van de bonden verder zal worden doorgezet. Dat wil zeggen aanbieden van tijdelijke bedrijfs-CAO's en bij onvoldoende reactie van de werkgever stakingen. In Noord-Nederland neemt de actiebereidheid duidelijk toe. Stakingen zijn gaande of worden voorbereid bij Dejo Wolvega en een drietal later bekend te maken bedrijven in Leek, Dokkum en Assen.

Onderhandelingen ?
Er is een merkwaardige brief van de werkgeversorganisatie onderschept. Deze keer van de Metaalunie (hoofdkantoor Nieuwegein). In de brief van 16 maart beweert de werkgeversorganisatie dat de bonden zijn uitgenodigd voor overleg. Dit is echter onjuist. Verder schrijft de werkgeversorganisatie dat het vakbondsvoorstel voor vakscholing onbegrijpelijk is. Eerder werd gezegd dat het voorstel 10% loonkosten stijging veroorzaakt. De vakbonden zullen hierop reageren. Het voorstel kost uiteraard geen 10% extra. Er wordt voorgesteld de werknemers een individueel vakscholingsrecht te geven. De huidige heffingen e.d. vervallen daarmee. De grote installateur GTI heeft aan haar werknemers een brief gestuurd waarin staat te lezen dat de directie de vakbondsvoorstellen zo gek nog niet vindt. GTI roept de werkgeversorganisaties op weer te gaan onderhandelen.

Tijdelijke bedrijfs-CAO
Na het protocol bij King Franeker, de halve toezegging bij Mokobouw Heerenveen (7,25%), is er nog een driekwart toezegging gedaan bij Veenstra in Winschoten (2 x 4% en 1 x f 1000,-). Er is met de leden in Winschoten over dit bod vergaderd en daarop is de werkgever gevraagd het hele protocol te ondertekenen. Tevens is aangegeven dat een eventueel verdergaand bod voor vrijdag aanstaande gegeven moet worden omdat dan de bonden met hun leden de reactie beoordelen. Op nog een paar plaatsen zijn gesprekken over tijdelijke plaatsvervangende CAO`s aan de gang.

Strategie bonden.
Dinsdag 20 maart is benut voor intern bondsoverleg. De conclusie, doorgaan met het aanbieden van tijdelijke bedrijfs-CAO`s en als die niet geaccepteerd worden, stakingen. De strategie is er op gericht zo lang mogelijk bij zo veel mogelijke bedrijven druk te veroorzaken. Totdat via de tijdelijke bedrijfs CAO`s alsnog een landelijke CAO tot stand komt. De eisen van de bonden worden in andere CAO's in de marktsector wel gerealiseerd. Er is geen enkele reden om in de metaal en techniek met minder genoegen te nemen. In tegendeel er wordt goed verdiend door werkgevers. En werknemers zijn vaak op karweien waar ook mensen werken die onder de recent afgesloten bouwnijverheids-Cao vallen. Geen wonder dat de stakingsbereidheid groeit.

Overzicht stakingen
Er is tot nu toe 1 dag gestaakt bij:

- Lascom Heerenveen

- Berkhof Heerenveen (2 dagen)

- Eekels Hoogezand

- Delta Controls Emmen

- vd Ploeg Leeuwarden

- Douma Leeuwarden

- van Brummelen Leeuwarden

- Stork Infra Leeuwarden

- Stork Intallatie Leeuwarden

- FIB bedrijven Leeuwarden

- GTI Noord Roden, Leeuwarden, Groningen, Delfzijl en Heerenveen
- Furigas Assen

- Imtech Coevorden, Sappemeer en Roden.

- Feenstra verwarming Heerenveen

- SRI Veenwouden

Geplande stakingen
Heden werd opgeroepen tot staking bij Dejo Wolvega (200 werknemers). De staking stakers zijn bijeengekomen in het actiecentrum de Dragt in Wolvega. Morgen wordt er opgeroepen tot staking bij 3 bedrijven in Leek, Dokkum en Assen. Nadere gegevens worden later bekend gemaakt.

Uitbreiding aantal bedrijven.
De lijst met bedrijven waar leden zich uitspreken voor stakingen neemt steeds toe. Recent hebben leden zich voor staking uitgesproken bij:
- Wolter en Dros Groep (115 werknemers) en Wolter en Dros Aquatherm (80 werknemers) beide in Groningen
- vd Heide (80 werknemers) in Kollum

- Pharmacia Groningen (180 werknemers)

- Gaswacht Assen (23 werknemers)

Nadere informatie
A.P. van Dijk, bestuurder Metaal & Techniek FNV Bondgenoten mobiel: 06-51405565,
kantoor: 050-3631167,
(annedijk@bg.fnv.nl) (E-mail)

www.bondgenoten.fnv.nl/start/fbg/frames/metatech_caonieuws.htm (Zie hier het laatste landelijke nieuws over de CAO Metaal &Techniek)

Meer nieuws? Ga naar www.fnv.nl/noord.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie