Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hepatitis B vaccinatie voor medewerkers gezondheidszorg

Datum nieuwsfeit: 21-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Hepatitis B vaccinatie voor medewerkers in de gezondheidszorg

Hepatitis B is een vorm van leverontsteking die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus. Dit virus komt voor in bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht. Het virus wordt dan ook overgedragen door onveilig seksueel contact of bloedcontact. Het virus is heel besmettelijk. Daardoor kan zelfs bij intensief gezinscontact een infectie worden overgedragen (bijvoorbeeld via kleine wondjes of bijvoorbeeld een scheermesje).

Van een infectie met het hepatitis B-virus kunt u zich erg ziek voelen. Het kan echter ook zijn dat u er niets van merkt. Ook in het laatste geval bent u echter besmettelijk voor anderen. Een hepatitis B-infectie gaat meestal weer vanzelf over. Bij een klein deel van de mensen verdwijnt het virus niet uit het bloed. Er is dan sprake van een chronische hepatitis B en u blijft dan dus besmettelijk. Ook bij een chronische hepatitis B-infectie hebben sommige mensen nergens last van (asymptomatische drager). In een enkel geval ontwikkelt zich echter een ernstige leverontsteking waarbij blijvende schade aan de lever kan ontstaan of zelfs leverkanker kan optreden.

Een infectie met hepatitis B kan worden voorkómen door vaccinatie. Hepatitis B komt echter niet zoveel voor in Nederland. Daarom wordt niet iedereen standaard tegen hepatitis B gevaccineerd. Sommige mensen lopen echter door hun werk of door hun gedrag meer risico op een infectie. Daarom wordt vaccinatie in Nederland wel aan risicogroepen aangeboden.Eén van de risicogroepen zijn mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg. Hiervoor is apart informatiemateriaal ontwikkeld.

Daarnaast lopen kinderen van wie tenminste één ouder geboren is in een land waar hepatitis B veel voorkomt, ook een verhoogd risico om besmet te raken. Daarom heeft minister Borst aan de Tweede Kamer laten weten deze kinderen te willen vaccineren.


+ Hepatitis B vaccinatie voor werkers in de gezondheidszorg

+ Speciale informatie voor huisartsen, tandartsen, huisartsassistenten, tandartsassistenten en mondhygiënsten


+ Speciale informatie voor medewerkers civiele dienst en transportdienst


+ Speciale informatie voor risicovormende beroepen
Speciale informatie voor medewerkers psychiatrische ziekenhuizen en verstandelijke gehandicaptenzorg


+ Speciale informatie voor verpleegkundigen, artsen en laboratoriumpersoneel


+ Speciale informatie voor medewerkers thuiszorg, kraamzorg, verpleeghuizen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie